Uzun yaşamın ‘sırrı’ bulundu. Bakliyatların olağanüstü 7 faydası nedir?
Türk mutfağının olmazsa olmaz lezzetlerinden olan bakliyatlar kişinin sağlıklı bir şekilde hayatını yaşamasına yardımcı olurken, bakliyatların yaşamda ne gibi etkileri olduğunu Prof. Dr. Yavuz Yörükoğlu’nun anlatımıyla birer birer açıkladık. Bakliyatın insan yaşamında ne gibi önemi olduğunu ve vücut içerisinde nasıl bir yere sahip olduklarını gelin birlikte öğrenelim. İşte mucizelerle dolu bakliyatların insan yaşamını etkilediği ve uzun yaşamı tetiklediği o faydalar…
Bakliyatların besin değerleri nelerdir?
100 gramlık bir bakliyatın içerisinde şu besin değerleri bulunmaktadır;
- 63 gram sağlıklı kompleks karbonhidratlardan gelen 237 kalori
- 21 gram protein
- 16 gram lif
- Eser miktarda yağ ve kolesterol
- 1400 miligram potasyum
- Kalsiyum, magnezyum ve demir
- Yüksek oranda flavonoid antioksidanlar içermektedir.
Protein açısından en zengin bakliyat şüphesiz mercimek olurken antioksidan bakımından en zengin baklagil siyah fasulye ve barbunyadır. Özetle bakliyat kalorisi düşük fakat protein lif ve antioksidanlar tarafından oldukça zengin gıdalardır. Dünyanın en sağlıklı ve uzun yaşayan mavi bölgelerde bakliyat tüketiminin bir hayli yüksek olduğu göze çarpmaktadır. Akdeniz mutfağında mercimek, nohut ve fasulye, Japon mutfağında ise soya fasulyesi ön plandadır. Amerika Birleşik Devletlerinde yapılan ilginç bir çalışma sonucunda Amerika’nın Güney Bölgesi’nde yaşayan Meksikalı nüfusun aynı bölgede yaşayan beyazlara göre çok daha sağlıklı ve çok daha uzun yaşadığı görülmüştür. Bu insanlar beyaz insanlara göre aynı zamanda kalp damar hastalıkları ve kanserlere daha az yakalanmaktadırlar. Meksikalı’ların beyaz nüfusa göre eğitim, sağlık hizmetlerine olan kolay ulaşılabilirlik ve sosyo-ekonomik düzeylerinin daha düşük olmasına karşın beyazlardan çok daha sağlıklı oldukları kanıtlanmıştır. Yaşanılan bu durum çarpıcı karşılanırken, Maxicam Paradox yani Meksika çelişkisi olarak da adlandırılmıştır.
Bakliyatın en önemli özellikleri nelerdir?
1-Kompleks karbonhidratlar
Bakliyatın en önemli özelliklerinden bir tanesi kompleks karbonhidratlardır. Yapılan bilimsel çalışmalar sonucunda günlük ihtiyacımızın en az yüzde ellisinin karbonhidratlardan temin ettiğimiz belirlenmiştir. Bakliyatta bulunan karbonhidrat kompleks yapıda oldukları için kan şekerinde ani yükselmelerin oluşmasına engel olmaktadır. Bakliyatlar için glisemik indeksinin düşük olduğunu söylemek doğru olacaktır.
2- Zengin lif içeriği
Bakliyatın önemli olan özelliklerinden bir tanesi de, zengin lif içeriğidir. Lifler bağırsaklarda bir kitle oluşturarak bağırsak hareketlerini düzenler ve kabızlığa karşı büyük bir koruma altına alır. Lif özelliği ile oluşan bu kitle, bağırsaklardan yağ ve kolesterol emilimini azaltmak suretiyle kilo ve kolesterol kontrolüne karşı yardımcı olur. Lifler bağırsaklarda bulunan faydalı probiyotik bakterilerin yegane gıdasıdır. Bu bakteriler lifleri gıda olarak kullanır.
3- Zengin protein kaynağı
Bakliyatlar mutlak bir protein kaynağıdır. 100 gram bakliyatın içerisinde yaklaşık 20 gram kadar protein bulunmaktadır. Bu protein oranı da yaklaşık olarak günlük protein ihtiyacımızın yüzde 40’ını teşkil eder. Bilimsel kuruluşlar tarafından da onaylanan bilgiler doğrultusunda günlük olarak protein ihtiyacımızın yarısını hayvansal yarısını da bitkisel gıdalardan almamız önerilir.
4-Antioksidan kaynağı
Bakliyatın bir diğer önemli özelliği ise antioksidan kaynağı olmalarıdır. Bakliyatın içerisinde bol miktarda polifenol cinsi antioksidan bulunur. Sık sık dile getirdiğimiz gibi antioksidanlar hücrelerimizi DNA hasarına ve bu yolla da yaşlanmaya karşı koruma altına almaktadır.
Bakliyatın diğer önemli özelliklerini de şu şekilde sıralayabiliriz;
- Sağlıklı bir enerji kaynağıdır.
- Sağlıklı bir protein kaynağıdır.
- Lifleri sayesinde bağırsak hareketlerini düzenler, kabızlığa ve kolon kanserine karşı korur.
- Kilo kontrolüne yardımcı olur.
- Kolesterol metabolizmasını dengeler.
- Şeker metabolizmasını dengeler.
- Bu özellikleri antioksidan özellikleri ile birleşince kalp- damar hastalıklarına karşı koruma sağlar.
Video: SÜPER GIDA: BAKLİYAT – (UZUN YAŞAMIN SIRRI! Olağanüstü 7 Faydası) / 5 Dakikada Sağlık
Baklagiller, yani nohut, mercimek, fasulye, bezelye gibi bitkiler, birçok fayda sağlayan sağlıklı bir protein, karbonhidrat ve lif kaynağıdır. İşte bazı baklagillerin faydaları:
- Protein kaynağı: Baklagiller, bitkisel bazlı bir protein kaynağıdır vejetaryen ve veganlar için önemlidir. Ayrıca, düşük yağlı ve kolesterol içerirler.
- Lif kaynağı: Baklagiller, yüksek lif içeriği ile bağırsak sağlığını korur ve tokluk hissi sağlarlar.
- Kan şekeri kontrolü: Baklagiller, kan şekeri seviyelerini düzenleyen kompleks karbonhidratlar içerirler ve bu nedenle diyabet hastaları için önemlidir.
- Kalp sağlığı: Baklagiller, düşük yağ ve yüksek lif içeriği ile kalp sağlığını korurlar.
- Kanser önleyici: Baklagiller, antioksidanlar ve diğer fitokimyasallar gibi bileşikler içerir ve bu nedenle kanser önleyici özelliklere sahiptirler.
Bu 8 besini tüketenler sağlıklı ve uzun ömürlü oluyor! Aman sofranızdan eksik etmeyin
Son yılların en yaygın trendi olan sağlıklı yaşam akımı hayatımızın her alanına yayıldı. Sağlıklı yaşam tavsiyeleri ve sağlıklı yaşam alışkanlıklarının bilinçli bir şekilde kullanılması ile birlikte insan ömrü hem daha uzun hem de daha sağlıklı oluyor. ancak sadece sağlıklı yaşama amacı ile bakarak her şeyi tüketmek de yanlış. Vücudumuzun neye ihtiyaç duyduğunu bilmeli ve bu şekilde davranmalıyız. Doğada bulunan bazı besinler ise doğru bir şekilde tüketildiği zaman ömrü uzatıyor.
Ömür uzatan 8 besin
İnsan ömrünü uzattığı kesin bir şekilde kanıtlanmış olan bazı besinler var. Sağlıklı yaşam tavsiyelerinin yaygınlaştığı günümüzde bu gibi besinlerin tüketilmesi ve mümkün oldukça paketli gıdalardan uzaklaşılması ile insanlar daha utlu ve uzun bir yaşam sürebiliyor. İçerdikleri sağlıklı yağı sayesinde bu besinler vücudumuzu temizliyor, yeniliyor ve tüm bunların yanı sıra fit kalmamıza bile yardımcı oluyor. Hayatı yaşarken hem daha sağlıklı hem de daha mutlu olmak için sofranızdan eksik etmemeniz gereken işte o 8 besin:
Limon
Limon içerdiği sağlıklı asitler ve C vitamini deposu oluşu ile kesinlikle eksik edilmemesi gereken besinler arasında. Suyu, kabuğu ve hatta çekirdeği ile bizlere daha sağlıklı bir hayat sunuyor. Farklı yemeklerde ve tariflerde kullandığımız zaman ise farklı parçaları ile limon daha uzu yaşamanın sırrı Antioksidan yapısı ile vücudu temizleyen limon, C vitamini ile gençliği korumaya yardım ediyor.
Ispanak
Ispanak uzun yıllardır demir deposu olarak görülen bir besin. Ancak tek katkısı demir ihtiyacımızı karşılaması da değil. Lifli yapısı ve içerdiği sağlıklı flavonoidler ile ıspanak da tıpkı limon gibi düzeni kullanımı ile vücudu temizleyen ve gençleştiren gıdalar arasında yer alıyor. aynı zamanda lifli oluşu ile sindirim sistemini çalıştıran ıspanak bağırsaklarda da yararlı bakteri sayısını arttırıyor ve stresten uzak kalmanıza yardımcı oluyor. Bu durumda da vücut fonksiyonları olumlu etkileniyor.
Ceviz
Beyni destekleyen ve güçlendiren ceviz aynı zamanda içerdiği sağlıklı yağ asitleri sayesinde beynin ve vücudun daha genç kalmasına yardımcı oluyor. Beyni genç tutan ceviz sayesinde beyinden tüm vücuda gönderilen sinyaller de daha hızlı iletiliyor. Bu durumda vücut fonksiyonları hem eksiksiz gem de daha verimli çalışıyor. Aynı zamanda sahip olduğu sağlıklı yağ asitleri sayesinde ceviz fit kalmanıza ve hastalıklardan da korunmanıza yardımcı oluyor.
Havuç
İçerdiği vitamin ve mineral dolu yapısı ve özellikle göz sağlığı açısından sağladıkları sayesinde havuç, aynı zamanda kalp krizine ve felç riskine karşı da koruyor. İçerdiği A vitamini sayesinde vücudun yenilenmesini sağlayan havuç aynı zamanda hem kanser riskine hem de kolesterole bağlı hastalıkların gelişmesine karşı vücudu koruyor.
Zeytinyağı
Yağların arasında en sağlıklısı olarak da bilinen ve hem yemeklerde hem de bakım konusunda bizleri yalnız bırakmayan zeytinyağı, Omega-9 yağ asidi içeren tek yağ çeşidi olarak biliniyor. Tansiyon dengeleyen yapısı ile zeytinyağının düzenli olarak tüketilmesi sonucu kan şekeri dengeleniyor, bağırsak hastalıkları riski ciddi oranda düşüyor ve daha hızlı bir sindirim sayesinde metabolizma da güçleniyor.
Bal
Doğal şeker olarak tanınan ve hemen hemen herkesin severek tükettiği bal sayesinde kalp sorunlarından kurtulmak çok kolay. Kalp dostu bir şekerli gıda olan bal, kalbi güçlendiriyor. Bu şekilde de hem tansiyon, hem de damar tıkanıklığı gibi sorunların önüne geçmeye yardımcı oluyor. Kan basıncını da dengeleyen balı soğuk ya da ılık gıdalarda tüketmek en sağlıklısı olarak tanımlanıyor.
Sarımsak
Doğal antibiyotik olan sarımsak sayesinde daha uzun yaşamanın sırrı çözüldü. İçerdiği sağlıklı bileşenler sayesinde sarımsak kansere yakalanma riskini düşürüyor. Özellikle böbrek rahatsızlıklarına karşı mücadelede yardımcı olan sarımsak ayı zamanda bünyeyi yenileyerek s-zararlı serbest radikallerin vücuttan atılmasına yardımcı oluyor.
Tam buğday
Tam buğday ürünleri güçlü B vitamini kaynakları olarak nitelendirilen gıdalardırlar. Lifli yapısı sayesinde tam buğday ürünlerinin tüketilmesi ile birlikte hem metabolik rahatsızlıklardan hem de içerisindeki E vitamini ve demir sayesinde birçok hastalıktan korunmuş oluyorsunuz.