Yemek Tarifi

Yağ, un, yumurta yok. Parmak yedirten ‘hakiki şambali tatlısı’ nasıl yapılır?

Şambali tatlısı, yumurta un ve yağ ile yapılmayan bir tatlıdır. Yapımı kolay ve pratik olan bu tatlı hem çok lezzetli hem de çok ekonomiktir. Türk mutfağında diğer adı şam tatlısı olan bu tatlı, misafirlerinize ikram edebileceğiniz, lezzetli bir tatlıdır. Şambali tatlısı için gerekli malzemeleri evde rahatlıkla bulabilirsiniz. Şambali tatlısı için gerekli malzemeler şunlardır:

  • 3 su bardağı irmik
  • 1,5 su bardağı yoğurt
  • 1 çay bardağı şeker
  • 1 kabartma tozu
  • 1 çay kaşığı karbonat

şambali tatlısı için şerbet gerekmektedir. Şerbet yapmak ise oldukça basittir. Şambali tatlısının şerbetini yapmak için gerekli malzemeler şunlardır:

  • 4 ,5 su bardağı şeker
  • 3 ,5 su bardağı su
  • 1 çay kaşığı limon suyu

Şambali tatlısı nasıl hazırlanır?

Şambali tatlısını hazırlamak için bir kap alırız ve içine 1,5 su bardağı yoğurt dökeriz. Daha sonra 1 çay bardağı kadar toz şekeri döküp, yoğurt ve şekeri iyice karıştırırız. Ancak çok hızlı karıştırmamanız gerek, çünkü yoğurt sulanmamalıdır. Daha sonra 1 çay kaşığı karbonat ve 1 paket kabartma tozu da karışıma eklenir. Ardından biraz daha karıştırırken yavaşça 3 su bardağı irmiği boşaltırız. Bu karışım biraz katı bir halde olacak.

Şambali tatlısı şerbet dökme
Şambali tatlısı şerbet dökme

Harcımız hazırlandıktan sonra, bir cam tepsiyi çok az yağ kullanarak yağlamamız gerekiyor. Daha sonrasında, ellerinizi ıslatarak bu cam tepsinin içine harcımızı düzeltiyoruz. Ellerimizle cam tepsi içindeki harcı düzelttikten sonra, bir bıçak yardımı ile şambali tatlısını keseceğimiz yerleri belirliyoruz. Bu sayede piştikten sonra tatlıyı servis etme işlememiz daha basit olacaktır. İsteğe bağlı olarak, tatlımızı fırına atmadan önce biraz fıstık yerleştirebiliriz.

Şambali tatlısın harcı hazırladıktan sonra, 175 derecede çalışan ve önceden ısıttığımız fırının içerisine, tatlımızı yerleştiririz. Yaklaşık 30 dakika boyunca fırında pişecek olan şambali tatlısı, alt kısmı ve üst kısmı kızarıncaya kadar pişirilir.

Şambali tatlımız pişerken bir yandan şerbetimizin yapımına başlamamız gerekmekte. Şerbetimizi hazırlamak için ilk önce, bir tencereyi içme suyu ile doldurun ve içine 4,5 su bardağı kadar toz şeker boşaltın. Toz şekeri döktükten sonra, su kaynayana kadar suyun içindeki şekeri iyice eritin. Yaklaşık 12 ile 14 dakika kadar bu suyu kaynatın ve karıştırın. Şerbetiniz hazırlanırken fırındaki tatlınız pişmiş olacak.

İzleyin: Şambali | Şam Tatlısı Nasıl Yapılır

Şerbetimizi pişirdikten sonra içine 1 çay kaşığı limon suyu döküyoruz ve karıştırıyoruz. Daha sonra ise fırından çıkardığımız tatlının üzerinde şerbetimizi, bir kepçe yardımıyla gezdiriyoruz. Şerbeti dökerken dikkat etmeniz gereken nokta, şerbeti hızlıca boşaltmamak. Eğer şerbeti hızlıca boşaltırsanız, kabaran şambali tatlısı sönecektir. Şerbetimizi gezdirdikten sonra, şambali tatlımızın şerbetini çekemsi için yaklaşık 4 ya da 5 saat dinlenmesi gerekmekte.

Şambali tatlısı 4 ya da 5 saat kadar dinlendikten sonra, servis edilebilir. Fakat ertesi güne kadar beklerseniz, şambali tatlısının içine iyice yerleşen şerbet tatlımızı daha lezzetli bir hale sokacaktır.

Şambali tatlısı nedir?

Şambali tatlısı, Balkan ve Türk mutfağında yaygın olarak tüketilen bir tatlıdır. İnce çekilmiş irmik, toz şeker, sıvı yağ, yoğurt, kabartma tozu ve limon kabuğu gibi malzemelerin karıştırılmasıyla hazırlanan bir hamur, üzerine fındık veya ceviz dökülerek fırında pişirilir. Pişirildikten sonra şerbet ile ıslatılan şambali tatlısı, soğuduktan sonra dilimlenerek servis edilir. Farklı yörelerde malzeme ve yapım şekli değişebilir.

Pekmezli şambali tatlısı tarifi

Şerbetli tatlılar arasında yerini alan bu tatlı ile akşam yemeğinden sonra ağzınızın tadını yerine getireceksiniz. Bunun için ekstra bir çabaya da ihtiyacınız yok. Şambali tatlısını yapabilmek için çok fazla uğraşmıyorsunuz. Şerbeti ile büyüleyen bu tatlıyı, daha yaparken yemek isteyeceksiniz. Şambeli tatlısını yapabilmek için gerekli olan malzemeler şunlardır:

  • 5 su bardağı irmik (750 gram)
  • 1.5 su bardağı bardağı toz şeker
  • 2 su bardağı süt (400 ml)
  • 1 tatlı kaşığı karbonat (10 gram)

Şerbeti için

  • 4 su bardağı toz şeker
  • 3 su bardağı su (600 ml)
  • Çeyrek limon suyu

Üzeri için

  • 1 ya da 2 kaşık pekmez
  • Toz Antep fıstığı

Pekmezli şambali tatlısı nasıl yapılır?

Şambali tatlımızı yapabilmek için öncelikle 2 su bardağı ılık sütün içerisine toz şeker ekleyelim. Daha sonra ise toz şeker sütün içinde eriyene kadar karıştırmaya başlayalım. Bir diğer taraftan ise 5 su bardağı irmik, 1 tatlı kaşığı dolusu karbonatı bir adet karıştırma kabına alalım. Daha sonra ise ılık şekerli sütü yavaş yavaş karıştırma kabına ekleyelim. En sonunda da tüm malzemeyi bir spatula ya da tahta kaşık yardımı ile karıştıralım. harcımızı hazırladıktan sonra ise kabın üzerini bir streç film ile kapatalım ve 1 gece boyunca dinletelim. Harcımızı gece boyunca dinlendireceğimiz için harcı gece uyumadan önce yapmanızı tavsiye ediyoruz.

1 gece sonra…

Yeteri kadar dinlendirdiğimiz harcı buzdolabından alalım ve 15 dakika bekletelim. Ardından da elimizle harcı yaklaşık 3 ya da 4 dakika kadar yoğuralım. Hamurumuzu yoğurduktan sonra ise tabanını yağlamış olduğumuz bir fırın tepsisine bu harcı boşaltalım ve yayalım. hamuru eşit miktarda dağıttıktan sonra ise bir spatula yardımı ile düzeltelim. hamurumuzu düzelttikten sonra tatlımızın kesme yerlerini belirlememiz gerekiyor. Ancak bunu yaparken tabana kadar inmenize gerek yok. Spatulanın uç kısmı ile eşit çizgiler atarak tatlınızın kesim yerlerini rahatlıkla ayaralayabilirsiniz. Daha sonra ayarladığımız her dilimin üzerine tuzsuz toz Antep Fıstığı serpelim. Ardından da tatlımızı 180 derecede ısıttığımız fırında, yaklaşık olarak 30 dakika kadar pişirelim.

İzleyin: SONUNDA GERÇEK TARİFİ BULDUK 🥳 Un, Yumurta, Yağ YOK ‼️ Hakiki Şambali Tatlısı

Tatlımız pişerken biz de şerbetimizi hazırlayalım. Şambali tatlısının şerbetini hazırlamak için uygun bir tencere içerisine 4 su bardağı toz şeker, ve 3 su bardağı su alalım. Daha sonra suyu ve toz şekeri karıştırarak kaynamaya bırakalım. Şerbetimiz kaynadıktan sonra ise üzerine çeyrek limonun suyunu sıkalım ve 15 dakika kadar daha kaynatmaya devam edelim. Fırından aldığımız tatlının üzerine biraz pekmez dökelim. Ardından da hazırladığımız şerbeti tatlımızın üzerinde gezdirelim ve en sonunda da ilk sıcaklığın çıkıp servis edelim.

Yorum yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bunları da beğenebilirsin

Yemek Tarifi

Kahvaltıya farklılık katacak. Pankek nasıl yapılır?

Kahvaltıda en sevilen lezzetlerden bir tanesi olan pankek, esasında Türk mutfağında olmayan ancak Eski Yunan mutfağında keşfedilse de günümüzde tüm
Yemek Tarifi

Peynirli börek nasıl yapılır? Tadına doyamayacağınız lezzet

Türk kültüründe börek, oldukça geniş bir alana sahip. Bu yüzden de ülkemizin hemen hemen her yöresinde farklı tarzlarda börek çeşitleri