Yaşam

Yağlı kağıdı fırın dışında da kullanabileceğiniz 10 etkin yöntem. Yağlı kağıdın alternatif kullanım alanları nelerdir?

Fırınlarımızda pişirdiğimi yemeklerin bazıları fırın tepsisine yapışabilir. Bu duruma karşı önlem olarak geçmişte fırın tepsisini yağlama işlemi yapılırdı. Ancak fazladan yağ kullanılmasının önüne geçmek için som dönemde yağlı kağıtlar üretildi. Yağlı kağıtlar ile yemeklerinizin fırın tepsisinin dibine yapışmasını önlemek mümkün hale geliyor. Ancak yağlı kağıtların kullanılabildiği te alan bu da değil. Yağlı kağıtların fırın tepsisi dışında kullanım alanlarını sizler için araştırdık.

Yağlı kağıdın farklı kullanım alanları nelerdir?

Yağlı kağıtlar sayesinde fırın tepsisinde özellikle hamur işlerini pişirirken tepsi dibine yapışan yemek derdinden kurtulabilirsiniz. Ancak yağlı kağıtların kullanımı bununla sınırlı değil. Fırınlarda kullanıldığı zaman yemeklerin yapışmasını engelleyen yağlı kağıtlar pek çok farklı alanda kullanılmasına imkan sağlayan bir yapıya sahip. Kendiliğinden yağlı olması ile yalnızca fırın tepsilerinde değil, hayatınızı kolaylaştıracak pek çok farklı alanda yağlı kağıtları kullanabilirsiniz. Farklı kullanım alanlarında yağlı kağıtların kullanılması işlerinizi daha pratik bir şekilde ve zorlanmadan tamamlamanızı sağlayacağı gibi, henüz yararı olduğunu bilmediğiniz pek çok alanda faydalarında yararlanabilirsiniz. Farklı kullanım alanlarında yağlı kağıtların pratik kullanımına 10 kullanım yöntemi şu şekilde karşımıza çıkıyor:

Peynirlerin küflenmesini engelleyin

Peynirlerinizi ilk kez paketinden çıkarıp kestikten sonra dış ambalajına bir kez daha sarsanız da kısa sürede nemlenecek ve küflenmeye başlayacaktır. Doğal peynirlerin açıldıktan sonra çürümeye başlama süresi kısa olduğundan bu çürümeyi yağlı kağıt ile önleyebilirsiniz. Yağlı kağıt kullanarak peynirlerinizi saklamak için peyniri ilk kez kestiğiniz zaman ambalajından çıkarıp yağlı kağıda sarın. Bu şekilde koruyabilirsiniz.

Kumaşları ışıktan koruyun

Kumaşlar ışığa çok fazla maruz kaldıkları zaman renklerinde solma görmeye başlar. Güneş ışığı ve ısısı sürekli olarak kumaşlara vurduğu zaman meydana gelen bu yıpranmanın önüne geçmek için yağlı kağıt kullanabilirsiniz. Yağlı kağıt ışığı ve nemi dışarıda tutan bir yapıya sahiptir. Bu özelliği sayesinde yağlı kağıdı kumaşları sarmak ve saklamak için kullanmak mümkündür.

Yapışmayan hamur açın

Hamur açarken daha çok kullanılan yöntem hamuru alt kısmına un dökmek ve bu şekilde zemine yapışmasını engellemektir. Ancak bu yöntem hamurun fazla unlu olmasına yol açabilir. Bu sorunun önüne geçebilmek ve çok daha pratik bir şekilde hamur açmak için yağı kağıtların yağından faydalanabilirsiniz. Yapışmayı fırın tepsisinden önlediği gibi hamurun zemine yapışması konusunda da önleyecektir. Hamur ve zemin arasında yağlı kağıt koyarak hamur açabilirsiniz.

Yüksek alanlarda tozlanmayı önleyin

Evlerin daha yüksek alanlarında meydana gelen tozlanmalar, ellerimizin kolaylıkla erişememesi nedeni ile sürekli tozlu kalabilir. Bu sorunun önüne de yağlı kâğıdı  toz çeken yapısı ile geçebilirsiniz. Daha çok buzdolabı ve mutfak dolabı gibi alanların tepe kısmında meydana gelen tozlanmaları engellemek için bu alanlara yağlı kağıt serin ve tozlandıkça değiştirin. Bu şekilde temizliği daha kolay bir şekilde tamamlamak mümkün hale gelecektir.

Kesme tahtasında da kullanın

Kesme tahtalarında et ve tavuk eksildiği zaman bu hayvansal gıdaların çiğ halinde barındırdıkları bakteriler kesme tahtasına bulaşabilir ve daha sonra salata benzeri çiğ tüketim ürünleri hazırlarken gıdaların üzerine geçerek parazit oluşumuna neden olabilir. Bu riski ortadan kaldırmak için et ve tavuk keseceğiniz kesme tahtası üzerine yağlı kağıt serin ve gıdaları bu şekilde keserek kesme tahtasına bakteri bulaşmasını engelleyin.

Fotoğrafları kurutma

Eski tip fotoğrafları saklamak isteyenler ya da biyometrik fotoğraflar gibi önemli işlerde kullanılacak fotoğrafları olanların fotoğrafları ıslandığı zaman fotoğraf yapışmadan kurutmak zordur. Mürekkebine zarar vermeden fotoğrafları kurutmak için bir yağlı kağıda sarın ve bekleyin. Fotoğraf hem kuruyacak hem de mürekkebine zarar gelmeyecektir.

Statik elektriği alın

Sevgili dostlarımız olan evcil hayvanlarda bazen statik yük birikmesi olabilir. Elektrik yüklerinin tüylerde birikmesi dostlarımıza da çevrelerine de zarar verebilir. Türlü dostlarımızın vücutlarında biriken statik elektriği almak için tüylerine yağlı kağıdı bir tarak gibi gezdirebilirsiniz. Bu şekilde biriken statik elektriği alabilirsiniz.

Armatür parlatma

Metal armatürlerin temizliğinin ardından metal alanlar eskisi kadar parlak görünmeyebilirler. Bu parlaklığı tekrar kazandırmak ve ışıl ışıl parlayan armatürlere sahip olmak için, metal armatürlerin temizliğini gerçekleştirdikten sonra armatürleri yağlı kağıt ile silmeyi deneyin. bu işlem metal armatürlerin hem daha parlak olmasını sağlayacak hem de su geçirmezlik katacaktır.

Fermuarların sıkışmasını önleyin

Fermuarlarımızı sıkıştığı zaman ya da bir madde nedeni ile yapıştığı zaman bu sorunun önüne geçmek zordur. Özellikle metal oldukları için su ile temizlemeye kalkmak paslanmaya yol açacaktır. Fermuarlarınızda sıkışmaları ve yapışmaları önlemek için fermuarları yağlı kağıt ile silmeniz yeterli olacaktır. Ayrıca bu yöntem fermuarları yağlamak için de kullanılabilir.

Süpürgeleri temizleyin

Süpürgeler evimizin her yerinden tozları çelmek ve odaları temizlemek için kullandığımız eşyalardırlar. Bu da içlerinde zamanla kir ve toz birikimine neden olmaktadır. Süpürgelerin kir toplamasının önüne geçmek için kullanabileceğiniz yöntemlerden biri de yağlı kağıttır. Yağlı kağıdın toz toplama özelliği sayesinde süpürgeleri temizleyebilirsiniz.

Yorum yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bunları da beğenebilirsin

Bitki Çayı Yaşam

Papatya suyunun bilinmeyen faydaları nelerdir? Sadece sakinleştirmiyor

Sakinleştirici özelliğiyle en çok tüketilen bitki çayları arasında yer alan papatya suyunun insan sağlığına pek çok faydası bulunmaktadır. Bu özellikler
Yaşam

Boy nasıl uzar? En etkili boy uzatan yöntemler

İlk doğum sürecinden sonra insan, belli bir yaşa kadar büyümeye ve gelişmeye devam eder. Bu süreç içerisinde kişinin sağlıklı gıdalarla