Yanlış demleme ile çay değil zehir içiyor olabilirsiniz. Doğru çay nasıl demlenir?
Çayın lezzetli olması kadar sağlıklı bir formda demlenmiş olması da fazlasıyla önemli olan durumlar arasında yer almaktadır. Çayın hem lezzetli hem de sağlıklı bir formda olmasını sağlayabilmek için uygun demleme koşullarının uygulanıyor olması, tükettiğiniz içecekten zevk alabilmeniz aynı zamanda sağlıklı bir formda olabilmeniz amacıyla son derece önemlidir. Çayı uygun demleme stilleriyle bu şekilde demlemeyi kesinlikle ihmal etmeyin. İşte çayı sağlıklı ve lezzetli demleme stilleri…
Sağlıklı çay nasıl demlenir?
Çayın sağlıklı bir şekilde demlenebilmesi için dikkat edilmesi gereken belli başlı unsurlar bulunmaktadır. Bu unsurlara gereken önemin verilmesi her gün tükettiğiniz çayı sağlıklı ve lezzetli bir şekilde tüketmenizi sağlayan en önemli unsurlardan bir tanesi olmaktadır. Bilhassa Türkiye’de çay tüketiminin fazlasıyla yüksek oranda olması, çay demleme stiline çok daha fazla dikkat edilmesi gereken unsurların başında gelirken çay yerine zehir tüketmediğinizden emin olmanız son derece önemlidir. Ülke genelinde pek çok kişi büyük bir çay sever olurken, çayı doğru yöntemlerle demlediğinizden emin olmanız fazlasıyla önemlidir. Çayı lezzetli ve doğru bir teknikle demlemek için şu adımları dikkatle takip etmelisiniz;
- Sağlıklı ve lezzetli bir çay demleme süreci içerisinde olabilmek için ilk olarak dikkat edilmesi gereken belli başlı hususlar bulunmaktadır. Bu hususlara dikkat edilmesi durumunda demlediğiniz çayınız çok daha lezzetli ve sağlıklı bir formda olacaktır.
- Çaydanlığın altına bir miktar kadar su koyun ve suyun kaynamasını sağlayın.
- Su kaynadıktan sonra porselen olan demliğinizin içerisine kaynayan sudan ilave edin. Bu noktada çayın yanmadan demlenmesini sağlayan en önemli hususlardan bir tanesi şüphesiz demliğin porselen olmasıdır. Porselen olan demlik çayın yanmadan sağlıklı bir şekilde demlenmesine yardımcı olacaktır.
- Kaynayan suyu porselen olan demliğin içerisine koyduktan sonra üzerine uygun ölçüde çayınızı ilave edin.
- Çaydanlığın altına bir miktar daha soğuk su koyun ve çaydanlığın altını orta ateşe koyun. Çaydanlığın altını fazlaca açmanız çayın demlenmeden yanmasına neden olacaktır.
- Çaydanlığın altına koyduğunuz suyu orta ateşe koyduktan sonra kaynama evresine gelmesinin ardından kısık ateşte fokurdamaya alın. Bu süre içerisinde yaklaşık olarak 10 ile 15 dakika aralığında çayınız lezzetli ve sağlıklı bir formda demlenmiş olacaktır.
Siyah çayın faydaları nelerdir?
- Siyah çay antioksidan açısından son derece güçlü bir besin kaynağı olurken kolesterol seviyesinin uygun formda olmasına büyük ölçüde yardımcı olacaktır. Kolesterolün sağlıklı bir form içerisinde olan siyah çay kalbin sağlıklı bir şekilde çalışmasına da yardımcı olmaktadır.
- Bağırsakların sağlıklı bir şekilde çalışmasına yardımcı olan siyah çay kişinin sindirim sisteminin sağlıklı ve aktif bir şekilde çalışmasına yardımcı olmaktadır. Kişide bulunan kabızlık probleminin kısa süre içerisinde yok olmasına yardımcı olan siyah çayı düzenli olarak tüketmeyi kesinlikle ihmal etmeyin.
- Siyah çay üzerinde yapılan araştırmalar sonucunda, siyah çay inme riskine karşı kişiyi büyük ölçüde koruma altına alırken, kişinin sağlıklı bir yaşam süreci içerisinde olmasına katkı sağladığı bilinmektedir.
- Çay tüketimi kişinin kan şekerini düşürmeye yardımcı olurken kişinin sağlıklı bir yaşam süreci içerisinde olmasına büyük ölçüde katkı sağlamaktadır.
- Çayın içerisinde yer alan bileşenler vücutta bulunan kanser hücrelerinin büyük ölçüde sağlıklı bir form içerisinde olmasına yardımcı olurken aynı zamanda kansere karşı kişiyi koruma altına almaktadır.
- Siyah çayın yeterli ve düzenli bir seviyede tüketilmesi odaklanmanın artmasına katkı sağlarken, zihnin aktif bir şekilde çalışmasına yardımcı olmaktadır.
Siyah çayın besin değerleri;
Besin Değeri | 100 gramda | 1 Porsiyon (10 g) | 100 gram için günlük % değer* |
---|---|---|---|
Kalori | 269 kcal | 26.9 kcal | % 13.4 |
Karbonhidrat | 21.37 g | 2.1 g | % 7.1 |
Lif | 46.7 g | 4.7 g | % 186.7 |
Protein | 21.6 g | 2.2 g | % 43.1 |
Yağ | 46.7 g | 4.7 g | % 71.8 |
Kolesterol | 0.0 mg | 0.0 mg | % 0.0 |
A Vitamini | 0.0 IU | 0.0 IU | % 0.0 |
C Vitamini | 0.0 mg | 0.0 mg | % 0.0 |
Potasyum | 1418.0 mg | 141.8 mg | % 40.5 |
Kalsiyum | 462.0 mg | 46.2 mg | % 46.2 |
Demir | 17.6 mg | 1.8 mg | % 97.8 |