Yazın karbonhidrat yiyerek kilo verilir mi? Dr. Ayşegül Çoruhlu anlattı
Yaz gelmiş ve havalar ısınmışken pek çoğumuzun ortak bir problemi var. Kışın aldığımız kiloları şimdi nasıl vereceğimizi kara kara düşünüyoruz. Özellikle karbonhidratlar kilo vermenin en büyük düşmanı olarak görülürken, bu düşünce bir miktar değişmeye başladı. Her besinin vücuda gerektiği kadar alındığı zaman katkısı vardır. Dr. Ayşegül Çoruhlu, yazın karbonhidrat yiyerek zayıflamanın mümkün olup olmadığını anlattı.
Yazın karbonhidrat yiyerek kilo vermek mümkün
Ayşegül Çoruhlu sözlerine, “Vücut, ışıkla kendisi arasındaki ayara sahip. Her zaman altını çiziyorum. Bizler ışıkla sinyal alan canlılarız. O yüzden vücudumuz, dışarıdaki ışığın derecesini, dalga boyunu, mevsimini biliyor. Biz bunu sirkadiyen sistemde genelde günü anlatan şekilde yapıyorduk. Sirkadiyen gün etrafında demek yani 24 saatlik döngümüzü anlatır. Sirkadiyen gece ve gündüz arasındaki farkı anlar. Ultradien sistem ise yaz ve kış arasındaki farkı anlamamızı sağlar.” diye başladı. “Aynı sistemin daha uzun programlanmış halidir. Bu sistemimiz de dışarıdaki ışıktan, ısıdan dolayı yaz olduğunu anlayabiliyor. Evrimsel bir şekilde bu böyledir. Eskiden yaz olduğu zaman bitkiler coşuyor, sebzeler meyveler daha şekerli, yiyecek daha bol, canlılar dışarıda daha uzun süre kalabiliyordu. Sistem vücuda diyor ki, “Yaz olduğunda etrafında bunlar olduğu için bunları yemen senin için daha uygun. Bunları depolamadan tüketmen ve zarar görmemen daha mümkün.” İnsülin rezistansı olup ne yese kilo yapıyor gibi durumlar yazın çok daha az oluyor. İnsülin de bu sistemin küçük bir hormonu olarak o da yaz olduğunu anlayabiliyor.”
Dr. Ayşegül Çoruhlu’nın yazın karbonhidrat yiyerek kilo vermeyi anlattığı videosuna buradan ulaşabilirsiniz:
Çoruhlu, sözlerine “Yaz mevsiminin ışığının ısısından, günün uzunluğundan daha çok yiyecek olduğunu genetik olarak bildiği için rezistansı ve direncini azaltıp daha akıllı çalışıyor. Böylelikle bizler, o yiyeceklerden daha az kilo alıyoruz. Tatillere gittiğinizde açık büfe gibi şeyler vardır ve yersiniz ama pek de kilo almazsınız. Kışın ise evdesiniz ve az yersiniz ancak kilo alırsınız. Aynı yiyeceklerin etkisini değiştiren şey ışıktır. O yüzden durum böyledir. Ultradien sistem insülini daha az duyarlı yapıyor. Tıpkı gece ve gündüz sirkadiyen sistem gibi. Dediğimiz gibi, gündüz insülin daha duyarlı ancak gece insülin daha duyarsız. Aynı şeyi sabah yediğinizde pankreasın verdiği şeker dengesi çok daha iyiyken, gece yediğinizde yani karanlık olduğunda ondan kilo alıyorsunuz. O yüzden yana yakıla gece yememenizi, karanlıkta yememenizi istiyoruz. Yazı gündüz, kışı da gece gibi düşünün. Yani buradan anlayacağımız, yazın kışa göre tatlı meyveleri, baklagilleri, karbonhidratlı besinleri kiloya çevirmeden yiyebiliyoruz. Şimdi yaz geldi ve ışık arttı. Tatil yaparsak ya da günlük olarak mümkün olduğunca dışarıda olursak, ultradien sistemimize yazın geldiğinin mesajını verirsek vücut insülin duyarsızlığını azaltır ve gelecek olan glikoz yükselmelerini yağa çevirmeden daha iyi kullanır.” diye devam etti ve ekledi, “Aynı şekilde siz daha enerjik ve daha az yorgun hissediyorsunuz. Bunun nedeni de bu sistem. Kışın çok daha az yediğiniz halde kanepede içiniz geçer. Bunda elbette D vitamininin de etkisi var ancak o da güneşten gelir. Bu, yazın bize bir hediyesi. Daha rahat beslenebiliriz. Ancak sisteme yaz olduğunu iyice anlatmak için dışarıda ışığı alacağımız zamanları artırıp, ofisteki klima yerine ısıyı da hissedeceğimiz zamanları artırabiliriz. Bu mevsimde de yine gündüz karbonhidrat alıp gece uzaklaşmamız gerek. Hem abartmayalım hem de çok fazla dikkat etmeyelim. Bu karbonhidratlar da doğru karbonhidratlar olsun tabii ki. Böylelikle gündüzleri yesek bile gece dengeleyip daha hızlı kilo vermemiz mümkün.”