Yemek Tarifi

Yoğurt sosuyla harikalar yaratan tavuk tantuni nasıl yapılır? Yok böyle bir lezzet

Dışarıda bulunan tantunilere güvenemiyorsanız ya da evde kendiniz hazırlamak istiyorsanız oldukça güzel bir tarifle geldik. Yoğurt sosu ile birlikte sunduğunuz da adeta harikalar yaratan tavuk tantuni vazgeçilmeziniz olacak. Pişirdiğiniz herkes zevkle yerken, pek çok kişiye tarif vermek zorunda kalacaksınız. Dışarıda yediklerinizi aratmayacak tavuk tantuni için kolları sıvayabilirsiniz…

Tantuni Ne Demek?

Tantuni, Mersin yöresine özgü ince doğranmış et veya tavuk eti, sebzeler ve baharatlarla hazırlanan lezzetli ve özgün bir yemektir. Tantuni, genellikle dürüm şeklinde yani lavaşın içerisine konularak servis edilir. Bu nedenle Türkiye’nin farklı bölgelerinde dürüm tantuni olarak da anılır.

Malzemeler;

Tavuklu harcı için;

  • 500 gr tavuk göğüs
  • Yarım çay bardağı sıvı yağ (60 ml)
  • 1 çay bardağı sıcak su (125 ml)
  • 1 tatlı kaşığı toz kırmızı biber
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • 1 çay kaşığı pul biber
  • 1 çay kaşığı kimyon
  • 1 çay kaşığı tuz

Diğer malzemeler;

  • 5 adet lavaş
  • 1 adet kuru soğan
  • 1 tatlı kaşığı sumak
  • 1 çay kaşığı tuz
  • 2-3 adet domates
  • Yarım demet maydanoz

Üzeri için;

  • 1 su bardağı yoğurt
  • 1 çay bardağı domates sosu
  • 1-2 yemek kaşığı zeytinyağı
  • Yarım çay bardağı sıcak su (60 ml)
  • Maydanoz

Yapılışı;

İlk olarak 500 gram tavuğu iri parçalarla keselim. Kesme işlemini tamamladıktan sonra büyük parçaları çok daha minik bir forma geçirelim. Tavukları minik minik doğradıktan sonra bu kez soğanlara geçelim ve soğanları piyazlık şekilde doğrayalım. Piyazlık doğranmış soğanların üzerine 1 çay kaşığı tuz ve 1 tatlı kaşığı sumak ekleyelim ve güzelce karıştıralım. Akabinde uygun bir tavayı ocağa alalım ve üzerine yarım çay bardağı kadar sıvı yağ ekleyelim.

Sıvı yağı ekledikten sonra içerisine doğradığımız tavukları ilave edelim. Tavukları karıştırarak pişirmeye devam edelim. Pişirme esnasında tavuklar ilk olarak suyunu salacak akabinde de suyunu çekene dek bekleyelim ve suyunu çektikten sonra 1 tatlı kaşığı kırmızı toz biber, 1 çay kaşığı tuz, 1 çay kaşığı karabiber, 1 çay kaşığı pul biber ve 1 çay kaşığı kimyonu ilave edelim. Eklemeleri yaptıktan sonra tekrar karıştıralım. Malzemeleri ekledikten sonra içerisine 1 çay bardağı sıcak su ilave edelim ve pişmesini bekleyelim. Diğer yandan biz de tantuninin suyunu hazırlamaya başlayalım. Uygun bir tava içerisine 1 çay bardağı domates sosu ve 1-2 yemek kaşığı kadar zeytinyağını ilave edelim ve ekledikten sonra domates sosu hazırlamaya başlayalım.

Lavaşları etlerin üzerine kapatalım ve lavaşların sosunu çekmesini sağlayalım. Lavaşların üzerine dilediğiniz kadar tavuktan ilave ettikten sonra üzerine hazırladığımız soğan salatası, küp küp doğranmış domates ve maydanoz ilavesinde bulunalım. Lavaşı dürüm haline getirelim. Tüm lavaşlara aynı işlemi uygulayalım. Tüm lavaşları hazırladıktan sonra dilerseniz dilimleyebilirsiniz. Hazır olan tantuninin üzerine 1 su bardağı çırpılmış yoğurt ve hazırladığımız domatesli sosu ilave edebilirsiniz. Afiyet olsun.

Video: Bol Soslu Yoğurtlu Efsane Tavuk Tantuni Tarifi 

https://www.youtube.com/watch?v=k8x23R8wZ-s

Tantuni Tarihi ve Kökeni

Tantuni, Mersin yöresinde ortaya çıkmış ve zaman içinde tüm Türkiye ve dünyada popüler hale gelmiştir. Tantuni, aslında doğu Akdeniz bölgesinde yaşayan insanların geleneksel yemek kültürü içerisinde yer alır. Tantuni kelimesi, Mersin ve çevresinde halk arasında dövme ve küçük doğrama anlamına gelen “tantun” kelimesinden türetilmiştir.

Yorum yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bunları da beğenebilirsin

Yemek Tarifi

Sadece 3 malzeme ile yapabileceksiniz. Mozaik pasta nasıl yapılır?

Dünyanın en basit ama en lezzetli tatlılarından biri olan mozaik pastayı hiç bu kadar kolay yapılabildiğini biliyor muydunuz? Sadece 3
Beslenme Yemek Tarifi

Leblebinin faydaları. Leblebi evde nasıl yapılır?

Nohutun kavrulmasıyla ortaya çıkan inanılmaz bir lezzet olan leblebi, günümüzden yüzlerce yıl önce keşfedilmiş ve günümüze kadar gelmiştir. İlk olarak