Yok artık, böyle gelenek mi olur? Evli çiftlerin ayrı yatması şart
Türk kültüründe eşlerin birlikte uyuması esastır, hatta yatağını ayıran eş sorun yapıyor demektir! Ama Japonya’da çok farklı. Japonya’da çiftler ayrı yataklarda yatıyor ve bundan da herkes memnun Hatta böyle olması gerektiğini de ısrarla savunuyorlar. Peki Japon çiftler neden ayrı uyuyor?
Japon çiftlerin neden ayrı yataklarda yattığına takıldık ve bunu anlatmak istedik. Bizim kültürümüzde böyle bir şey olmadığından garipsiyoruz. Sebebini öğrendikten sonra Japonlara hak verecek misiniz yorum bölümüne düşüncenizi belirtirseniz kendi aramızda tartışmış oluruz.
Japonya’da evlerin çok küçük olması, kapsül otellerin bulunması, vs. hepimizin malumu. Yüz ölçümü küçük olan ülkede nüfus kalabalık olunca, buna bir de ev yapmak için müsait alanların azlığı ve deprem gibi faktörler de eklenince küçük evler kaçınılmaz oluyor. Bu küçük evler pek çok şeyi kısıtlasa da evli Japon çiftlerin birbirlerinden ayrı yatmalarının önüne geçemiyor. Bu durumun sevgisizlikle veya birbirine uzak olmakla bir ilgisi yok. Japonlar bunun kendileri için iyi olacağına inanıyorlar. Biacaip olarak Japon çiftlerin neden birbirlerinden ayrı yattıklarını araştırdık.
Japon çiftlerin ayrı yatmasında en başta gelen sebep farklı çalışma programlarına sahip olmaları. İşten eve çok geç saatte dönmek veya işe sabahın çok erken vaktinde gitmek gibi hallerde partnerinin uykusunu bölmek istemeyen Japonlar böyle bir çözüm bulmuşlar. İşin özü, birbirinden çok farklı çalışma düzenleri olan Japonlar farklı odalarda uyuyarak diğerinin uykusuz kalmasının önüne geçmeye çalışıyor.
Bebekler ise anneleri ile uyuyor
Japon anneler bebekleriyle birlikte uyuyorlar ve bunun son derece önemli olduğunu düşünüyorlar. Bu durumda babanın bir karar vermesi gerekiyor, üç kişi aynı yatağı mı paylaşacaklar yoksa baba başka bir odada mı uyuyacak? Çocukla birlikte uyumanın hem ebeveyne hem de çocuğa faydalı olduğu, bu sayede uyku kalitesinin arttığı bilim tarafından da desteklenen bir olgu. Ebeveyn ile birlikte uyumak çocuğu vücut sıcaklığını ve kalp atış hızını dengeliyor ve aynı zamanda ani bebek ölümü sendromu ihtimalini de azaltıyor. Ayrıca bu durum, çocuğun kendine olan güveninin artmasına, bağımsızlığını daha hızlı kazanmasına ve okul başarısının yükselmesine de katkıda bulunuyor.
Evli çiftlerin birbirinden ayrı yatması çoğu kültürde boşanmanın eşiğinde olmak şeklinde yorumlansa da Japonlar olaya başka bir açıdan bakıyor. Japonlar uykuya büyük önem veriyor ve uyurken rahatsız edilmekten hiç hoşlanmıyorlar. Kısacası uyurken başka birinin horlaması, tekmelemesi, yorganı üzerinden çekmesi, vb. sebeplerle rahatsız edilmeyi istemiyorlar. Bazı çiftler evin durumu sebebiyle ayrı odalarda uyuyamasalar bile, tek başlarına kısa bir kestirmeyi ihmal etmiyorlar.
Yatak kültürü
Pamukla doldurularak imal edilen Japon şiltelerinde destek ve rahatlık ön plandaydı. Geçmişte yatak olarak sadece tek kişilik şilteler kullanılırdı. Yani eğer sevdiğinize sarılarak yatmak istiyorsanız birinin mutlak suretle yerde yatması gerekirdi ki bu da son derece rahatsız bir uyku demekti. Günümüzde hala bu eski tip yatma alışkanlığını devam ettiren aileler var, özellikle fazla yer kaplamadığı ve taşınması kolay olduğu için.