Yaşam

Yorgunluğun ve halsizliğin belirtileri nelerdir? Yorgunluk karşısında hangi adımlara uyarak bu olumsuz tabloyu değiştirebiliriz?

Hastalıklar yorgunluğa sebep olur mu?

Soğuk geçen kış ayları pek çok insan için sıkıntılı olmaktadır. Özellikle kış aylarının gelmesiyle artan hastalıklar insanların en büyük kabuslardır. Aynı zamanda bu mikroplar insanların direncini de kırarak hastalanmalarını ve pasif bir duruma düşmelerine neden olmaktadır. Kış aylarında pek çok insan hastalıklardan şikayetçi olmakta ve zamanının boşa geçtiğinden dert yakınmaktadır. Bu durum insan ruh sağlığını da çok fazla derinden etkilemektedir. Hastalanan insanların çok büyük bir kısmı kendilerini mutsuz ve yorgun hissetmektedirler. Aslında bu yorgunluk fiziksel olarak geçse bile ruhsal olarak hayattan zevk alamama şeklinde devam edebilmektedir. Bunun için de kış aylarında sağlığımıza çok fazla dikkat etmemiz gerekmektedir. Ancak bu da yetmemektedir. Zira bizler kendi sağlığımızı korusak bile dışarıda bulunan dış etkenler yine bizlere temas ettiğinde hastalanma riskimiz çok yüksektir. Ancak bu durumdan kurtulmanın yolları da mevcuttur.

Kış aylarında hastalıkların kırıcı etkisine yakalanan insanların pek çoğu psikolojik olarak birtakım problemler yaşadıklarını ve çok aşırı bir şekilde yorgun olduklarından dert yakınmaktadırlar. Bu yorgunluk ve psikolojik problemler insanların hayattan verim alamamalarına yol açmaktadır. Aynı şekilde birden fazla etken de insanların çok yorulmalarına ve öyle hissetmelerine yol açabilmektedir. Geçmişten günümüzde doğada bulunan pek çok ürün bu ve buna benzer pek çok ürünün çözülmesini sağlamaktadır. Günümüzde insanların çok büyük bir kısmı yoğun iş temposundan, günün koşuşturmasından, stresten ve yaşanılan olaylardan çok fazla etkilenmektedir. Bu da insanların çok fazla enerji harcamalarına yol açtığından yorgunluğu beraberinde getirmektedir.

İnsanların çok fazla yorulma nedenleri nelerdir?

İnsanlar tarihin her devrinde pek çok işe kalkışmışlar ve bu işler neticesinde çok yorulduklarından bu sorunu yaşamışlardır. Bu sorunu çözmek için her toplum kendine has yöntemlerle bu problemlerden kurtulmak istemişlerdir. Ancak ona geçmeden önce neden insanların yorulduğu merak edilmektedir. Bu sorunun cevabını kısaca maddeler şeklinde özetlememiz gerekirse;

  • Aşırı bir şekilde çalışmak
  • Mevsimsel geçişler
  • İklim olayları
  • Yoğun stres ve kaygı
  • Çok fazla uyumak
  • Susuz kalmak
  • Yemek yememek
  • Aşırı sıcak bir alanda uzun saatlerce kalmak
  • Çok az su içmek
  • Ağır yükler taşımak
  • Aralıksız iş yapmak
  • Uykusuz kalmak
  • Çok ağır ve yağlı yemekler yemek

Yapılan pek çok bilimsel araştırma neticesinde bu maddeler ve bu  maddelere benzer daha pek çok madde insanların çok çabuk yorulmalarını ve enerjiden düşmelerine yol açmaktadır. Örneğin aşırı bir şekilde çalışmak insan vücudunun çok fazla enerji sarf etmesine yol açtığından çok çabuk yorulmaya neden olmaktadır. Aynı şekilde aralıksız bir işe kalkıştığımızda da vücudumuz çok çabuk yorulmaktadır. Aynı zamanda sıvı kaybettiğimiz için (ter) bu da yorgun olmamıza neden olmaktadır. Bunun yanı sıra çok fazla uyumak veya uykusuz kalmakta vücut direncinin zayıflamasına yol açtığından yorgunluğa neden olmaktadırlar. Az su içmek, ağır yükler taşımak ve çok yağlı yemekler yemek hem insan sağlığına zarar vermekte hem de çok büyük bir enerji kaybına yol açmaktadır. Tüm bunlar ve buna benzer nedenlerden dolayı pek çok insan güne yorgun başlamakta ve tüm gün yorgun olduğundan hiçbir şekilde verim alamamaktadır. Bu da ruh sağlığını çok ciddi bir şekilde etkilemektedir. İnsanların daha yoğun stres yaşamasına, çok fazla kaygılı olmalarına ve depresyona girmelerine neden olmaktadır.

Yorgunluk anında neler yaparsak bu olumsuz durumu en aza indirebiliriz?

Yorgunluk anında belli başlı adımları takip ederek bu olumsuz durumdan kolaylıkla kurtulabiliriz. Üstelik bu adımların uygulanması oldukça kolay ve tamamen doğaldır. İnsan sağlığına zarardan çok fayda sağlayan bu yöntemleri kısaca özetlemek gerekirse şu şekilde maddeler halinde sıralayabiliriz;

  • Düzenli spor yapmak
  • Düzenli bir uyku alışkanlığı edinmek
  • Bol bol su içmek
  • Öğün atlamadan düzenli ve dengeli beslenmek
  • Taze ve doğal olan ürünlerden tüketmek
  • Şeker ve türevlerini olabildiğince az tüketmek (mümkünse hiç kullanmamak)
  • Alkol, sigara ve uyuşturucu gibi toksin maddeleri (zararlı maddeler) kullanmamak
  • Kapalı ortamlarda çok fazla durmamak
  • Bulunan yeri sık sık havalandırmak

Yorgunluğu ve halsizliği bu  ve buna benzer adımları uygulayarak en aza indirebiliriz. Burada en dikkat çeken madde tüketilen besinlerin taze ve doğal olmasıdır. Günümüz dünyasında pek çok ürün artık birden fazla kimyasal madde içermektedir. Bunun yanı sıra ortaya çıkan fast food tarzı ürünlerde insanların hastalanmalarına ve zamanla enerjilerini kaybetmelerine yol açmaktadır. Bu durumun önünde durmak ve direnmek için mutlaka doğal ve sağlıklı besinler tüketilmelidir. Ayrıca günde bol bol su içilmelidir. Çoğu insan yoğun iş temposundan hem su içmemekte hem de öğün atlamaktadır. Her iki koşulda da insan kendisini riske atmaktadır. Suyun da atlanılan öğünün de güne başlamadaki etkisi oldukça fazladır. Özellikle kahvaltının yapılmaması insanlar açısından çok fazla sıkıntı yaşatabilmektedir. Aç aç insanlar tam verim alamadıklarından istenilen düzeye gelememektedirler. Vücudun ihtiyaç duyduğu enerji hemen karşılanmadığından yorgunluk ve yorgunluğun yanında baş ayrıları kaçınılmaz bir son olmaktadır.

Spor yaparak yorgunluktan kurtulmak mümkün müdür?

Yorgunluğun önüne geçmek ve daha dinç olmak için spor mutlaka ama mutlaka yapılması gereken bir uygulamadır. Spor sadece yorgunluğa değil tüm vücuda iyi gelmektedir. Bu konuyla alakalı yapılan birden fazla bilimsel araştırma bulunmaktadır. Bu bilimsel araştırmaların çoğunda sporun insan sağlığı için çok büyük bir öneme sahip olduğu vurgulanmaktadır. Aynı zamanda vücut direncinin artmasını sağlayan spor yorgunluğun da önüne geçmekte ve insanların gün içerisinde daha dinç ve aktif olmalarını sağlamaktadır. Özellikle sabah erken saatlerde kalkıp 1 saat kadar spor yapmak hem yorgunluğa iyi gelmekte hem de genel olarak insan sağlığına çok faydası dokunmaktadır.

Doğal ve sağlıklı besinler tüketerek yorgunluğa son vermek mümkün müdür?

Doğal ve sağlıklı ürünler tüketmekte insan sağlığı açısından son derece önemlidir. Sadece yorgunluk değil genel sağlığı da koruduklarından pek çok avantajları bulunmaktadır. Özellikle günümüzde insanların fast food tarzı zararlı yemekleri yemesi, ağır ve çok yağlı yemeklerin tüketilmesi hem birtakım hastalıklara yol açmakta hem de yorgunluğa neden olmaktadır. Bu durumdan kurtulmanın yolları ise çok basittir.  Üstelik tamamen doğal ve sağlıklıdır. Hiçbir yan etkiye ve hastalığa yol açmadıklarından vücudun enerjisini çok fazla arttırmaktadırlar. Enerjisi artan vücut gün içerisinde kolay kolay yorulmadığından insan ruh sağlığını da olumlu yönde etkilemektedir. Özellikle lif oranı yüksek olan besinlerin tüketilmesi son derece önemlidir. Zira ani acıkmaların önüne geçtikleri için vücut direncinin ve enerjisinin uzun süreler kalmasını sağlamaktadır. Bunun yanı sıra kuru yemişler yemek de insanlara bol miktarda enerji sağlayacağından yorgunluğun önüne geçmektedir.

Kapalı ortamlardan olabildiğince uzak durmak, düzenli yemek yeme ve toksin maddelerden (zararlı maddeler) uzak durmakta yorgunluğun oluşmasını engellemektedir. Ayrıca bu ve bunun benzeri uygulamalar sadece insanların halsiz ve yorgun olmalarını sağlamamaktadır. Aynı zamanda genel sağlığı da bozduklarından insanların kolaylıkla hastalanmalarını ve büyük sıkıntılar yaşamalarına neden olmaktadır.

Yorum yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bunları da beğenebilirsin

Yaşam

10 saniyenin altında fark ederseniz dahisiniz. Baykuşların arasında gizlenen kedi nerede?

İnsan gözü yanılmalara müsait bir yapıdadır. Bunun nedeni ise beynimizin gördüklerini otomatik olarak tamamlama güdüsüdür. Bir fotoğraf yeterince kafa karıştırıcı
Yaşam

Karınca yumurtası yağı neden yasaklandı?

İstenmeyen tüyler yüzyıllardır kadınların başının derdi. İstenmeyen tüylerden kurtulmak için pek çok yol denenmiştir ancak bunlardan en etkili olan yollardan