Püf Noktası

Yumurta yemeden önce bunu yapın! Mutlaka su testinden geçirin

Türkiye’de kişi başı yıllık 300 adete yakın yumurta tüketiliyor. Ancak tüketilen yumurtaların gerçekten taze mi yoksa bayat mı olduğunu anlamak zor. Çünkü yumurta üzerinde üretim ve son kullanma tarihi bulunmuyor. Peki evlerde sıklıkla tükettiğimiz yumurtanın bayat ya da taze olduğunu anlayabilir miyiz? Bu sorunun cevabı evet. Hem de yapacağınız bir su deneyiyle bu mümkün.

Marketlerden, bakkallardan aldığımız yumurta gerçekten taze mi? Ne zaman üretildi? Bunu öğrenme şansınız maalesef yok. Çünkü, yumurta üzerinde sadece yumurtanın kodları belirten simgeler mevcut. Yumurta ambalajlarının yapıldığı kutu üzerinde son kullanma tarihleri ve üretim tarihleri mevcut. Ancak bu güvenilir değil. Çünkü o kutulara son kullanma tarihleri sonradan da vurulabiliyor.

2014 yılında çıkan bir yönetmelikte yumurta üzerinde üretim ve son kullanma tarihlerinin olması gerektiği yönünde bir karar alınmıştı. Doğrusu da buydu. Böylece tüketici hangi yumurtanın ne zaman üretildiğini ve ne zamana kadar tüketilmesi gerektiğini bilecekti.

Ancak yasa sonradan değiştirildi ve bu yönetmelik kaldırıldı. Artık yumurta üzerinde üretim ve son kullanma tarihi yok. Sadece yumurta ambalajlarının yapıldığı kutular üzerinde bir tarih görebiliyoruz ki bu da güvenilir değil.

Yumurtanın ortala tüketim süresi 28 gün. Bu süre sonunda yumurta bayatlıyor ve besin değerlerini kaybediyor. Üretim tarihinden itibaren 28 güne kadar olan yumurtalar tüketilebilir.

Peki marketten ya da bakkaldan aldığımız yumurtaları kutu üzerindeki tarihleri dışında gerçekten taze mi bayat mı olduğunu anlamamız için başka bir seçenek var mı?

Bu sorunu cevabı aslında var. Aldığınız yumurtanın taze mi yoksa bayat mı olduğunu yapacağınız küçük bir testle belirlemeniz mümkün.

İzleyin: Yumurta Taze mi Bayat mı Nasıl Anlaşılır?

Su testi yapabilirsiniz

Bir yumurtanın taze ya da bayat olduğu nasıl anlaşılır. Eğer yumurtanızı suda haşlayacaksanız koyduğunuz kap üzerinden su testi yaparak bu durumu anlayabilirsiniz. Fakat, yumurtayı kırıp pişirecekseniz onun taze ya da bayat olduğunu anlamak zor. Bunun en basit yöntemi, bir kap suya yumurtayı daldırmak. Yumurtanız ne kadar dibe çöküyorsa, o kadar taze demektir. Suda asılı kalan yumurtalar bayatlamaya yüz tutmuş, suyun yüzeyine çıkanlar ise bayatlamış demektir. Bayat yumurtadan kastımız ise 28-30 günlük ve daha fazla yumurtlama süresine sahip yumurtalardır.

Türkiye’de yılllık yumurta tüketimi 294 adettir

Türkiye’de kişi başına yumurta tüketim miktarı 2000 yılında 106 adet iken 2006 yılında bu değer 114’e ulaşmış ve 2016 yılı itibariyle yılında kişi başına üretim adedi 233, 2018’de 294 olarak tespit edilmiştir. Japonya’da ise kişi başı yumurta tüketim miktarı 2014 yılı itibariyle 329 adettir. Bu sayı Malezya’da 343 ve Meksika’da ise 352 olarak belirlenmiştir. Gelişmiş ülkelerdeki tüketimin diğer ülkelere kıyasla daha yüksek düzeydedir.

Türkiye’de yumurta üretimi

Türkiye’de tavuk yumurtası üretimi 2018 yılında tarihinin en yüksek seviyesine ulaşmıştır. Türkiye tavuk yumurtası üretimi 2018 yılında bir önceki yıla göre %1,9 oranında artarak 1,2 milyon tona (19,6 milyar adede) ulaşmıştır. Yumurtacı tavuk civcivi üretimi ise bir önceki yıla göre %2,3 oranında artarak 2018 yılında 70,3 milyon adet olarak gerçekleşmiştir. 2019 yılı Ocak-Kasım (11 aylık) dönemi tavuk yumurtası üretim miktarı yaklaşık 1,1 milyon ton (18,1 milyar adet) olup; 2018 yılı aynı dönem üretim miktarından %1,3 daha fazladır.

Mevcut veriler 2019 yılında Türkiye yumurta üretiminde en yüksek seviyesine ulaşacağını işaret etmektedir. Tavuk yumurtası sayısı bakımından bölgesel dağılım incelendiğinde; 2018 yılında Ege Bölgesi ve Batı Anadolu Bölgesi’nin %52’lik bir paya sahip olduğu görülmektedir. Ege Bölgesi %35,7 ile lider konumdayken, Batı Anadolu Bölgesi %16,2, Doğu Marmara Bölgesi %11,6 ve Orta Anadolu Bölgesi %7,6 paya sahiptir. 2018 yılında yumurta tavuğu sayısının %36,2’si 3 ilde toplanmıştır. Afyonkarahisar %15,4 pay ile en çok yumurta tavuğu bulunan il olmakla birlikte Konya (%10,6), Manisa (%10,2), İzmir (%6,1) ve Balıkesir (%5,5) diğer önemli illerdir.

Yorum yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bunları da beğenebilirsin

Püf Noktası

Sıkışmış fermuar nasıl açılır?

Sıkışan fermuar problemi hemen hemen herkesin hayatının bir döneminde yaşadığı durumlar arasında yer alırken, sıkışan fermuarı fermuara zarar vermeden açabilmek
Püf Noktası Sağlık

İlaçsız baş ağrılarını giderme yolları nelerdir? 4 adımda baş ağrılarına veda

Baş ağrısı gün içerisinde yoğun iş temposundan, stresten ve buna bağlı olarak pek çok nedenden kaynaklanan bir rahatsızlıktır. Bu rahatsızlık