Beslenme

Yumurtanın sırrı 40. saniyede çözüldü! Bakın neler oluyor

Sağlığımız için çok faydalı olan ve günde en az bir ya da iki adet tüketmemiz gereken yumurtayı ister haşlanmış ister yağda pişirin. Her ikisinin de vücut için inanılmaz faydası var. Peki haşlanmış yumurta piştikten sonra ne yapıyorsunuz?

Yumurta hem çocuklar hem de yetişkinler için çok önemli bir besin kaynağı. Diyetisyenler ve doktorlar günde en az iki yumurtanın yenmesi gerektiğini savunuyor. İki yumurta tüketildiği takdirde vücut bütün besin değerlerine sahip olabiliyor.

Yumurta hem dünyada hem de ülkemizde vazgeçilmez gıdalar arasında yer almakta. Çok farklı pişirme teknikleri olan, birbirinden çeşit yemeklere, soslara veya tatlılara eklenen, kahvaltıların olmazsa olmazı, hemen herkesin ulaşabildiği yumurtanın ne gibi faydaları var gelin beraber bakalım.

Kilo verdirir

Yumurtanın içeriğindeki yağ ve protein dengesi oldukça sağlıklı orandadır. Bu sayede kilo vermeye yardımcı olur. İyi bir protein kaynağıdır. Bir yumurtada ortalama 6 gram protein vardır. Bu sayede kas oranınızı artırmaya ve tok kalmanıza yardımcı olur. Ortalama bir yumurta 5 gram yağ içerir bu da 78 kaloriye denktir. Yumurtanın beyazı özellikle amino asit bakımından iyi bir kaynak olduğu için kilo vermeye yardımcıdır.

Göz sağlığı için birebir

Yumurta, D vitamini (kalsiyum emilimi için önemli), fosfor, A vitamini (sağlıklı görme, cilt ve hücre gelişimi için önemli) ve B2 vitamini, selenyum, karotenoid ve kolin içerir. Yumurtayı pişirme yöntemine göre kalorisi değişir. Yağda kızartma gibi artı eklediğiniz her malzemeden fazladan kalori alırsınız. Haşlanmış yumurta aralarında en masumu gibi duruyor ancak her şeyin fazlası zarar. Haşlanmış yumurtanın da dozunu kaçırmamak gerekir.

Yumurtanın zararı var mı?

Yumurtanın kolesterolü yükselttiği ve bu nedenle zararlı olduğuna dair yaygın bir söylem vardır. Beslenmemizden yağlı gıdaları tamamen çıkarmak hem mümkün değildir hem de doğru değildir. Fakat halk arasında kan kolesterolü olarak adlandırılan kan yağlarını sağlıklı seviyede tutmak için doymuş ve trans yağ alımını azaltılmalıdır. Yumurtadaki yağın bir kısmı doymuş olsa da, çoklu doymamış ve tekli doymamış yağları da içerir. Bu iyi diyebileceğimiz yağlar kötü kolesterolü düşürmeye ve kalp sağlığını korumaya yardımcı olmaktadır.

Yumurta
Yumurta / Görsel Kaynak: © Soru.com.tr

Kahverengi yumurta mı, yoksa beyaz yumurta mı alalım?

Beyaz yumurta ile kahverengi yumurta arasında henüz besin değerleri açısından bir fark olduğu bilinmiyor. Elbette köy yumurtaları, köylerde yaşayan tavuklar daha çeşitli beslendiği için, besin değeri açısından çiftlik yumurtalarından üstündür; mümkünse köy yumurtası tercih edilmelidir, fakat her halükarda yumurta değerli ve dengeli bir gıdadır.

Yumurtanın o sırrı çözüldü!

Yumurta haşlamanın ya da pişirmenin bir çok yolu var. Ama tüketicilerin kafasındaki bir çok sorunun yanında haşlanmış yumurtanın pişme süresi ve onu kabuklarından ayırmak.

Kabuklarından ayırmak bazen yumurta sevenler için oldukça eziyetli oluyor. İşte burada size yumurta soymak için küçük bir püf noktasından bahsedeceğiz.

Orta pişmiş yumurtalar 5-6 dakika, katıya yakın pişmiş kayısı yumurta 7-8 dakika, katı pişmiş yumurtalar 8-10 dakika kaynatılmalıdır. Bu süreler yumurta kaynamaya başladıktan sonra tutulur. Damak tadınız hangisi için uygunsa o sürede pişirmeniz ideal olandır.

Kabuklarını soymak için iki basit yöntem

Piştikten sonra kabuklarını soymak için size iki pratik yöntemden bahsedeceğiz. Kabuk soymanın en kolay yolu yumurtayı temiz bir zeminde avuç içinizle hafif bastırarak gezdirmeniz. Bu şekilde yuvarladığınızda kabuklar baştan sona parça parça olacaktır. Böylece kabuk soyma derdinden kurtulacaksınız. Çünkü hem bütün olarak parçalara ayrılacak hem de bir dakika bile almadan soyulacaktır.

Yumurta haşlandıktan sonra buz gibi su dolu bir kaba bırakırsanız yaklaşık 40 saniye sonra kabukları soyulmaya başlayacak, kendiliğinden ayrılacaktır.

Yorum yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bunları da beğenebilirsin

Beslenme

Bezelye saklarken bunlara nelere dikkat etmeli?

Sebze ve meyveleri mevsimi geçse bile hala tazesini tüketmek isteriz. Zamanı olmasa da bazı meyve ve sebzeleri tüketmek gibisi yok.
Beslenme

Hasta olmak istemiyor musunuz? Canan Karatay’dan özel tarif: Bunu için gerisine karışmayın

Yaz aylarının yerini kış aylarına bırakmasına son derece az bir zaman kalırken, mevsim geçişlerinde hasta olmamak ve daha güçlü bir