Yumurtayı asla böyle pişirmeyin. Bütün protein ve demirini yok edersiniz
Yumurta, en değerli protein kaynakları arasında yer alırken, sağlığımız için de büyük öneme sahiptir. Ancak yumurtanın yanlış tüketimi, faydalarından yararlanmamızı engelleyebilir. İşte yenilmemesi gereken yumurta pişimi ve doğru yumurta pişirme yöntemleri.
Gri Halka Oluşumu: Neden Yumurtanın Etrafında Gri Halka Oluşur?
Yumurta sarısının etrafında oluşan koyu halka, yumurtanın çok uzun süre pişirilmesinin sonucudur. Yumurta 10 dakikadan fazla piştiğinde, yumurta sarısı etrafında demir sülfür halkası olarak bilinen yeşil-gri bir halka meydana gelir. Bu durum, demirden yararlanmamızı engeller. Oysa yumurta demir minerali için çok iyi bir kaynaktır. Demir eksikliği anemisinde metabolizma yavaşlar ve halsizlik, yorgunluk, odaklanma sorunları, hafızada güçlük, sabah yataktan zor kalkma, saç dökülmesi gibi olumsuz belirtiler ortaya çıkar.
Sağlıklı Yumurta Nasıl Pişirilmelidir?
Uzman Diyetisyen Işın Sayın, ideal yumurta pişirimi hakkında şunları söylüyor: “Her gün en az 1 adet tercihen organik yumurta tüketin ve toplam 10 dk pişirin. Ocağınızın gücü ve yumurtanın organik olma/olmama durumuna göre değişen sonuçlarla karşılaşabilirsiniz. Sizin koşullarınızda 10 dk da yumurtanın iç kısmının yarı pişmiş olduğunu görüyorsanız; bir daha ki sefere en çok 1-1.5 dk fazladan pişirin, ancak gri halka olmayacak şekilde de süreyi dikkatle ayarlayın.”
Her Gün Yumurta Tüketiminin Faydaları
Kilo Vermeye Yardımcı Olur
Yumurtanın protein oranı yüksek ve karbonhidrat oranı düşük olduğu için uzun süre tok kalmanızı sağlar. Yumurta aynı zamanda metabolizmayı hızlandırarak sağlıklı kalori miktarını sağlar. Tüm bu özellikleri kilo vermeyi kolaylaştırır.
Cildi Gençleştirir
Diyetinize bol miktarda yumurta ekleyerek yaşlanmanın etkilerini tersine çevirebilirsiniz. Amino asitler hücrelerimizi yeniler ve bize en çok hayal ettiğimiz gençlik ışıltısını verir.
Daha Güçlü Kaslar ve Kemikler
Protein, büyük ve güçlü yapısal ve işlevsel hücreler ve dokular üreterek vücudumuzda büyük bir rol oynar. Neyse ki, yumurtaların her biri yaklaşık altı gram protein içerir, bu da kas kütlemizi güçlendirebilir ve kemiklerimizin genel sağlığını iyileştirebilir.
Anemi Riskini Azaltır
Folik asit açısından zengin olan yumurta, vücuttaki kırmızı kan üretimini artırabilir. Bu durum da genel olarak anemi riskini azaltır.
Uzun Süre Tok Tutar
Kalorileri azaltmaya çalışmak, her zaman açmışsınız gibi görünebilir, bu da daha sağlıklı beslenmenize bağlı kalmanızı zorlaştırır. Bununla birlikte, öğünlerinizin çoğuna yumurta koyduğunuzda, protein ve yağın harika kombinasyonu, daha uzun süre tok hissetmenize yardımcı olacaktır. Bu, artık atıştırmalıklara ulaşmanıza gerek olmadığı anlamına gelir ve hedeflerinize ulaşabilirsiniz.
İyi Kolesterolü Destekler
Tüm kolesterolün kötü olduğunu düşünebilirsiniz, ancak bu doğru değil. LDL seviyenizi artıran ve kalp hastalığına ve diğer sorunlara katkıda bulunan kolesterolünüz olsa da “iyi” kolesterol olarak bilinen HDL de vardır. Bu, fazla kötü kolesterolü karaciğere geçirerek yok edecek ve böylece parçalanıp uzaklaştırılabilecektir. Neyse ki, yumurtalar iyi kolesterolle doludur ve bu konuda yardımcı olabilir.
Gözleri Güçlendirir
Birçoğu havuçların karanlıkta görmenize yardımcı olacağına inanırken, yumurtalar görme yeteneğinizi iyileştirmeye yardımcı olacak gerçek besin olabilir. Sarısı, yaşlı insanlarda görme kaybının önde gelen nedeni olan makula dejenerasyonunu önleyen lutein adı verilen bir karotenoid ile doludur.
Beynin Daha İyi Çalışmasını Sağlar
Yumurtalar sadece D vitamini eksikliği geliştirmenizi engellemekle kalmaz, aynı zamanda beyin fonksiyonunuzu iyileştirmeye de yardımcı olur. Hafızanız, kolin adı verilen başka bir önemli besin maddesinden sentezlenen asetilkolin adı verilen bir nörotransmitter tarafından kontrol edilir.
D Vitamini Deposu
Yumurtanın en güzel yanlarından biri de D vitamini ile yüklü olmasıdır. Bu vitamin, bağışıklık sistemini düzenlemesi ve vücudumuza serotonin ve dopamin gibi iyi hissettiren hormonlar sağlamasıyla bilinir. Birçok çalışma, daha yüksek D vitamini seviyelerinin daha sakin duygulara yol açtığını ve vitamin içermeyenlerin depresyon geliştirmeye daha yatkın olduğunu bile buldu.
Saç ve Tırnak Sağlığı
Yumurta, saç ve tırnak sağlığı için gerekli olan biotin adı verilen bir B vitamini içerir. Biotin eksikliği, saç dökülmesine, tırnak kırılmasına ve cilt sorunlarına neden olabilir. Yumurta tüketerek biotin alımınızı artırabilir ve saç, tırnak ve cilt sağlığınızı destekleyebilirsiniz.
Bağışıklık Sistemini Güçlendirir
Yumurta, bağışıklık sistemimizi güçlendiren bir dizi besin maddesi içerir. Selenyum, çinko ve A vitamini gibi önemli besin maddeleri, bağışıklık hücrelerinin işlevini destekler ve hastalıklara karşı koruma sağlar.
Hamilelikte Faydaları
Yumurta, hamile kadınlar için özellikle faydalıdır. Folik asit ve kolin, gebelik sırasında gelişen bebeğin beyin ve sinir sistemi sağlığı için önemlidir. Ayrıca, D vitamini ve kalsiyum, bebeğin kemik gelişimine destek olur.
Kalp Sağlığını Destekler
Yumurta, kalp sağlığı için önemli olan besin maddeleri ile doludur. Omega-3 yağ asitleri, iyi kolesterol (HDL) seviyelerini artırarak kalp hastalığı riskini azaltabilir. Ayrıca, yumurta tüketimi, kan basıncının düşürülmesine ve kan pıhtılaşmasının önlenmesine yardımcı olabilir.
Kan Şekerini Dengeler
Yumurta, düşük glisemik indekse sahip olduğu için kan şekerini dengelemeye yardımcı olur. Yüksek protein içeriği, kan şekeri seviyelerinin hızlı bir şekilde yükselmesini ve düşmesini önleyerek enerji düzeylerinin korunmasına yardımcı olur. Bu nedenle, yumurta diyabetikler için iyi bir besin seçeneğidir.