Beslenme

Yumurtayla İlgili Bilmediğimiz 14 Bilinmeyen Gerçek. Kahverengi mi Yoksa Beyaz yumurta mı Daha Lezzetli?

Yumurtalar her mutfağın vazgeçilmez bir parçasıdır. Ancak yumurtalarla ilgili genel kanıları ve yanlış bilinenleri ele alacağız. İşte karşınızda, yumurtalarla ilgili 14 bilinmeyen gerçek.

1. Yumurtaların Rengi ve Tadı

Her ne kadar kahverengi yumurtaların beyaz yumurtalardan daha lezzetli olduğu düşünülse de, aslında iki farklı renkteki yumurtalar arasında tat konusunda herhangi bir fark yoktur. Yumurtaların rengi, tavuğun türüne ve beslenmesine bağlıdır ve tatla doğrudan bir ilgisi bulunmamaktadır.

2. Yumurta Saklama Koşulları

Yaygın kanının aksine, yumurtaları daima buzdolabında tutmak zorunda değiliz. Özellikle çiftlik tavuklarının yumurtaları genelde buzdolabında saklanmaz. Avrupa’da buzdolabında yumurta saklama alışkanlığı pek yaygın olmayıp, ABD’de ise ticari yumurtaların yıkanıp soğukta saklanması zorunlu hale getirilmiştir.

3. Yumurta Pişirme Sıcaklığı

Yumurtaların fırında pişirilirken oda sıcaklığında olması gerektiği düşünülse de, buzdolabından çıkarılan yumurtaların da aynı sonucu verdiği görülmüştür. Bu nedenle kek, kurabiye ya da muhallebi gibi tariflerde yumurtaların oda sıcaklığında olmasına özellikle dikkat etmeniz gerekmemektedir.

4. Yumurtlama Tarihi

Yumurtanın yumurtlanma tarihinin önemli olduğu düşünülür, ancak bu sadece haşlanmış yumurtaların kabuğunun soyulması durumunda geçerlidir. Aksi durumlarda taze ya da biraz eski yumurtalar arasında önemli bir fark yoktur.

5. Yumurta Kabuğu Delme

Yumurtaları haşlamadan önce kabuğuna iğneyle delik açmak gerektiği düşünülse de, aslında bu işlem herhangi bir değişiklik sağlamaz. Haşlanmış yumurtanın kabuğunu kolay soyabilmek için yerine, yumurtayı soğuk suda bekletmek daha etkili bir yöntem olabilir.

6. Yumurta Haşlama Sıcaklığı

Yaygın inanışın aksine, yumurtaların haşlanması için suyun kaynaması gerekmez. Daha düşük sıcaklıktaki suda yumurtalar yavaşça ve eşit şekilde pişer, bu da onların daha lezzetli olmasını sağlar.

Yumurta pişirmek
Yumurta pişirmek / Görsel Kaynak: © Soru.com.tr

7. Omlet İçin Süt Kullanımı

Çırpılmış yumurta yaparken süt eklemenin gerekliliği, yaygın bir yanılgıdır. Aslında, ihtiyacınız olan tek süt ürünü tereyağıdır. Tereyağı, omletinize harika bir lezzet ve kıvam katacaktır.

8. Mikrodalga Fırında Yumurta Pişirme

Yumurtaların asla mikrodalga fırında pişirilmemesi gerektiği düşüncesi yaygın olsa da, aslında yumurtalar mikrodalga fırında pişirilebilir. Ancak haşlanmış, yani katılaşmış yumurtayı mikrodalga fırında pişirmekten kaçınmalısınız, çünkü bu durumda yumurta patlayabilir.

9. Haşlanmış Yumurta Yapımı

Haşlanmış yumurta yapmanın zor olduğu düşüncesi aslında yanıltıcıdır. Doğru teknikleri uyguladığınızda, haşlanmış yumurta yapmak oldukça kolay bir işlem olabilir.

10. Yumurtaların Besin Değerleri

Yumurtalar, yüksek protein ve vitamin değerleri ile mükemmel bir besin kaynağıdır. Yumurta, B12 vitamini, fosfor ve riboflavin gibi önemli besin maddeleri içerir.

11. Yumurtalar ve Kolesterol

Yumurtaların kolesterol seviyesini artırdığına dair genel bir kanı bulunmaktadır. Ancak, bir yumurtanın içerdiği kolesterol, genel kolesterol seviyesi üzerinde önemli bir etkiye sahip değildir.

12. Yumurta ve Alerjiler

Bazı insanlar yumurtaya karşı alerjik olabilirler. Ancak bu durum genellikle çocuklukta görülür ve genellikle yaşla birlikte azalır.

13. Yumurta ve Diyet

Yumurtalar, diyet yaparken tüketilebilecek en besleyici gıdalar arasındadır. Yüksek protein içeriği sayesinde, daha uzun süre tok hissetmenize yardımcı olur.

14. Yumurta ve Göz Sağlığı

Yumurtalar, göz sağlığını korumak için gerekli olan lutein ve zeaksantin gibi antioksidanları içerir. Bu maddeler, yaşa bağlı makula dejenerasyonu gibi bazı göz hastalıklarının riskini azaltabilir.

Yorum yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bunları da beğenebilirsin

Beslenme

Bezelye saklarken bunlara nelere dikkat etmeli?

Sebze ve meyveleri mevsimi geçse bile hala tazesini tüketmek isteriz. Zamanı olmasa da bazı meyve ve sebzeleri tüketmek gibisi yok.
Beslenme

Hasta olmak istemiyor musunuz? Canan Karatay’dan özel tarif: Bunu için gerisine karışmayın

Yaz aylarının yerini kış aylarına bırakmasına son derece az bir zaman kalırken, mevsim geçişlerinde hasta olmamak ve daha güçlü bir