Yaşam

Zenofobi nedir, zenofobi tedavi edilebilir mi?

İnsanların sahip oldukları bazı hastalıklar fiziksel olarak karşımıza çıkar. Ancak bunun yanı sıra bir de psikolojik rahatsızlıklar vardır. İnsan beyninin karmaşık derinliklerinde meydana gelen bazı sorunlardan dolayı ortaya çıkan psikolojik hastalıkların her birinin bir tetik noktası vardır. Bu psikolojik rahatsızlıklardan bazıları da fobi yani korkular olarak gün yüzüne çıkar. İnsanların sahip olduklarının farkında bile olmadıkları bazı korkuları bulunabilir. Zenofobi de bu kapsamda merak edilen korku türleri arasında yer alıyor. Zenofobinin ne olduğunu ve zenofobi hakkında bilinmesi gerekenleri sizler için derledik.

Zenofobi nedir?

Zenofobi ya da xenofobi olarak bilinen hastalık, bir anlamda da yeni çağın hastalığı adını alan hastalıktır. Yabancı nefreti hastalığı olarak nitelendirilen bu hastalık an zamanda yabancı insanlardan korkma durumu olarak da bilinmektedir. Yabancı yani öteki kişilerden korkma ya da onlardan nefret etme durumu olan bu hastalık, sosyokültürel farkların oluşması nedeni ile kişinin kendinden uzak hissettiği farklı kültürden insanlardan nefret etmesi ya da onlardan korkması durumudur. aynı zamanda bu durum farklı kültürlerin dil ve gelenek özelliklerine karşı da ortaya çıkmaktadır.

Zenofobi belirtileri nelerdir?

Zenofobi hastalığının belirtileri arasında yabancı kişilerin şive ve konuşma dilleri ile geçilen alaylar, yabancı nefreti, yazı ve konuşma dilinde yabancı dışlama ya da diğer kültürlerden soyutlanmaya çalışma gibi durumlar bulunmaktadır. Zenofobi farklı bir kültürden kişilere karşı duyulan korku ya da onlara karşı aşırı abartılı bir şekilde karşı koyma düşüncesi ile gelen eylemler olarak görülür. Zenefobisi olan bireyler bir yanlış davranışı kendi çevresi için daha yumuşak bir şekilde karşılarken, dışarıdan bir insan aynı davranışı gerçekleştirdiğinde daha sert bir tavır takınır. Ve bu durum yalnızca yanlış davranışlar için geçerli değildir. Başarılar, başarısızlıklar, konuşmalar, kültürler ve hatta yemek yeme eşitleri bile zenofobisi olan bir birey için uç farklılıklardırlar. Rasyonellik süreci olmadan direkt yargının bulunduğu rahatsızlığına adı zenofobidir.

Zenofobi neden olur?

Zenofobi adı verilen yabancı korkusu ya da yabancı nefreti durumları, genellikle toplumsal olarak akılcı olmayan üstün ırk politikası gibi aşırı tek yönlü tutumlar sonucunda ortaya çıkar. Zenofobi oluşumunda ne büyük neden toplumdur. Daha çok seçilmiş ve üstün ırk terimlerini kullanana toplumlarda zenofobi yaygın şekilde görülür. Aynı zamanda geçmiş dönemde yaşanmış yabancı kaynaklı bir travma da zenofobiyi tetiklediği bilinene durumlar arasında yer almaktadır. Toplumun yabancı kişilere olan bakış açısı da zenofobi oluşumunda büyük bir etkidir. Zenofobi oluşumu nedenlerinden bir diğeri olarak kabul edilen bu toplum tutumunda yabancı kişi hem dışlanır hem de lakaplar ile kötülenir. Bu durum se bireylerin beyninde doğal bir düşmanlık oluşturur.

Zenofobi oluşumunda asıl neden konumunda genel olarak toplum yattığı gibi, bazı durumlarda kişilerin aile yapıları ya da bireysel tutuları ile gelişim döneminde yöneldiği ideolojiler de zenofobi oluşumunu destekleyebilir. Genellikle gelişmekte olan bireylere nötr bakmayı öğretmek zenofobi gibi durumların ortaya çıkmasının önüne geçilmesinde etkilidir.

Zenofobi tedavi edilebilir mi?

Tam olarak klinik bir hastalık olmaktan çok daha fazlası olan zenofobi, bir toplum tutumu olarak görülmektedir. Bu durumda ise birey tek başına tedaviye alındığında orta sağlıklı bir sonuç çıkması da beklenemez. Zenofobi oluşumunda asıl neden toplum olarak görüldüğü için böylesine yerleşik bir durumun ardında yatan sebeplerin bulunması ve tamamen bu fikir yapısının değiştirilmesi tam anlamıyla mümkün değildir. Zenofobi durumu bir birey durumundan çok toplum durumu olduğu için, bu korku ya da nefretin geçirilmesi ancak kültürel ilerleme ile mümkün olacaktır. Klinik olarak bilinen bir tedavisi ise yoktur. Aynı zamanda zenofobi çoğu zaman bir hastalık yerine bir tutum olarak kabul edilir.

Yorum yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bunları da beğenebilirsin

Bitki Çayı Yaşam

Papatya suyunun bilinmeyen faydaları nelerdir? Sadece sakinleştirmiyor

Sakinleştirici özelliğiyle en çok tüketilen bitki çayları arasında yer alan papatya suyunun insan sağlığına pek çok faydası bulunmaktadır. Bu özellikler
Yaşam

Boy nasıl uzar? En etkili boy uzatan yöntemler

İlk doğum sürecinden sonra insan, belli bir yaşa kadar büyümeye ve gelişmeye devam eder. Bu süreç içerisinde kişinin sağlıklı gıdalarla