Zona hastalığı nedir zona hastalığı nasıl geçer?
Ağrılı kızarıklar olarak görülen zona hastalığı, viral kaynaklı bir hastalık çeşidi olurken zona bulaşıcı bir hastalık çeşididir. Zona vücudun herhangi bir bölgesinde meydana gelen bir durum olurken kişinin vücudunun sol ya da sağ tarafı saran tekli kabarcık silsilesi şeklinde görülmektedir. Zona hastalığına dair bilinen, bilinmeyen tüm detayları yazımızdan öğrenebilirsiniz!
Zona nedir?
Zona esasında suçiçeği hastalığına neden çeşitli virüsler dolayısıyla meydana gelmektedir. Zona hayatı tehdit altına atan ciddi bir hastalık çeşidi olmasa dahi, kişiye büyük ölçüde acı vermektedir. Bir çeşit enfeksiyon hastalığı olan zonanın tedavi edilmesi, kişinin yaşantısına sağlıklı bir şekilde devam edebilmesi açısından son derece önemlidir.
Zona nasıl önlenir?
Zona hastalığının önlenmesini sağlayabilmek için kişinin vurulması gereken iki çeşit aşı bulunmaktadır. Bu aşılar suçiçeği aşısı ve zona aşısı olurken bu iki aşı genellikle çocukluk dönemlerinde vurulmaktadır. Ayrıca bu aşı hiç suçiçeği geçirmemiş yetişkinler için de vurulması gereken aşılardan bir tanesidir. Vurulan aşılar kişinin zona yahut suçiçeği geçirmeme ihtimalini yüzde yüze saptamasa da, hastalık esnasında çeşitli komplikasyonların oluşmasına engel olurken aynı zamanda hastalığın şiddetinin de düşük seviyelerde olmasına neden olacaktır. Zona hastalığına önlem olması amacıyla vurulan aşıların yaygın olan yan etkileri aşı vurulan yerde kızarıklık, ağrı, hassasiyet, şişme ve kaşıntı olurken aynı zamanda kişide hatırı sayılır baş ağrısı da görülmektedir.
Zonanın belirtileri nelerdir?
Zona hastalığının sıklıkla görülen belirtilerinden bir tanesi, kişinin vücudunun belli bir noktasında kırmızı kabarcıkların oluşmasıyla meydana gelmektedir. Zona hastalığının başlamasının ardından kişide ağrı, yanma, uyuşma veya karıncalanma gibi durumların başlaması da yine bu hastalığa işaret eden etmenlerin başında gelmektedir. Ağrıların yaşanmasının ardından, kırmızı bir döküntünün vücudu kaplaması ve bu kırmızı döküntü hallerinin kaşınmaya başlaması da yine zona hastalığının etmenleri arasında yer almaktadır. Çok daha nadir bir görülen bir etmen ise ateş, baş ağrısı, ışığa duyarlılık ve yorgunluk gibi belirtilere de rastlanmaktadır. Ağrı zona hastalığının ilk belirtilerinden bir tanesidir. Bazı kişilerde yaşanan ağrılar çok daha sert olabiliyorken, bazı kişilerde kalbi, akciğerleri veya böbrekleri etkileyen durumlar ile karşılaşıldığı da görülmektedir. Son derece az görülen bir durum ise bazı zona hastalarında hiçbir şekilde döküntü durumu yaşanmamasıyla alakalıdır.
Zona nasıl geçer?
Zona hastalığı tedavi süreci iki ile altı hafta arasında sürmektedir. İki ile altı hafta arasında kendiliğinde geçme durumu içerisinde olan zona hastalığı olurken, kişiler hayatında sadece bir kez zona hastalığına yakalanmaktadırlar. Bazı durumlarda zona enfeksiyonu kişinin vücudunu terk etmemesi dolayısıyla tekrarlanma durumu ile karşı karşıya kalındığı süreçler de yaşanabilmektedir. Bilhassa bağışıklık sisteminin düşük olan olan kişilerde zona hastalığının tekrara nüksedebilme durumu içerisinde olabilmektedir.
Video: Zona nedir? Zona kimlerde görülür? Zona tedavisi nasıl yapılır? – Uz. Dr. Tuğba Kevser Uzunçakmak
https://www.youtube.com/watch?v=or2EUMUAg7M
Zona nasıl tedavi edilir?
Zona hastalığının esasında herhangi bir tedavi süreci bulunmamaktadır. Ancak uzman doktorlar sürecin çok daha sağlıklı bir şekilde ilerleyebilmesi için çeşitli ölçülerde antiviral ilaçlar ile hastaları destekleme durumu içerisinde olmaktadırlar. Bu husustan doktorunuzun vermiş olduğu ilaçları içmeyi ve bilhassa alkolden uzak durmayı kesinlikle ihmal etmemelisiniz.