1 dilim ekmek kaç kalori?
Uzmanlar 1 dilim ekmek kaç kalori sorusunu her zaman ekmeğe göre yanıtlarlar. 1 dilim ekmeğin kaç kalori olduğu, ekmeğin türüne göre değişir. Çok fazla ekmek türü vardır ve hepsinin içerikleri farklıdır. Ekmek tüketirken dikkatli olunmalıdır. Ayrıca ekmek seçiminizi daha sağlıklı olanlardan yana yapmalısınız. Sağlıklı ekmek seçimi, uzun vadede size fayda sağlayacaktır. Siz de 1 dilim ekmek kaç kalori merak ediyorsanız bu yazıdan öğrenebilirsiniz.
1 Dilim Ekmek Kaç Kaloridir?
1 dilim beyaz ekmek 264,6 kaloridir. 1 dilim ekmek yaklaşık olarak 100 gramdır. Kahvaltılarınızda ve akşam yemeklerinizde fazla ekmek tüketmemeye dikkat edin. Ekmek yerine salata, yoğurt ya da lifli sebzelerle midenizi doldurmaya çalışın. Örneğin, kabak ve karnabahar tüketebilirsiniz.
Ekmek Çeşitleri
Ekmeğin çok fazla çeşidi vardır. Ancak en yaygın olan ve Türkiye’de bulunan ekmek çeşitleri şu şekilde sıralanabilir;
- Tam buğday ekmeği
- Ekşi mayalı ekmek
- Kepek ekmeği
- Çavdar ekmeği
- Tandır ekmeği
- Baget ekmeği
- Yulaf ekmeği
Bunlar en bilinen ekmek çeşitleridir. Hepsinin içeriği ve kalorisi farklıdır. Tam buğday ekmeği genelde tüketilmesi tavsiye edilen ekmek çeşididir.
Tam Buğday Ekmeği
Tam buğday ekmeğinin en önemli özelliği uzun süre tok tutmasıdır. Beslenme uzmanları çoğu kişiye bu ekmeği tavsiye eder. Tam taneli tahıllardan üretildiği için adı tam buğday ekmeğidir. Kahverengi ekmek olarak da bilinir. İşlenmiş tahıllardan dolayı da lif bakımından oldukça zengindir. Sindirim sorunlarının çözülmesinde çok etkilidir. Kalp ve damar için de çok faydalıdır. 1 dilim tam buğday ekmeği, 247 kaloridir. Beyaz ekmeğe göre daha az kalorilidir. Özellikle kilo sorunu olanlar bu ekmeği tüketmelidir. Tok tuttuğu için sürekli tüketme ihtiyacı hissetmezsiniz.
Ekşi Mayalı Ekmek
Bu ekmek, bakteri ve mantar kültürleriyle oluşan bir ekmektir. Dayanıklı bir ekmek çeşididir hemen bozulmaz. Probiyotik özelliği vardır. Sindirim sistemi sorunları için birebirdir e hazmı kolaylaştırır. Ayrıca bağırsaklar için de çok yararlıdır. 1 dilim ekşi mayalı ekmek 289 kaloridir. Zaman zaman tüketilebilir fakat sürekli tüketilmesi kilo almanıza yol açar. Ekşi mayalı ekmek tüketecekseniz, bir öğünde en fazla 2 dilim tüketmelisiniz.
Kepek Ekmeği
Kepek ekmeği, diyet yapanlar için en ideal ekmek türüdür. İçeriğinde yalnızca kepek ve nişasta bulundurur. Diyet yapanların bu ekmeği tercih etmesinin sebebi, ekmeğin iştah kesici özelliğinin olmasıdır. Kepek ekmeği, bol bol mineral ve vitamin içerir. İleride oluşabilecek kalp ve damar rahatsızlıklarını önler. 1 dilim kepek ekmeği 247 kaloridir.
Çavdar Ekmeği
Çavdar ekmeği ilaç gibi bir ekmektir. Aynı zamanda çok lezzetli bir ekmektir. Hemen hemen her derde devadır. Her şeyden önce vücuttaki toksinleri temizler. Kolesterol, diyabet, kalp hastaları ve hatta kanser hastaları için çavdar ekmeği önerilir. Düzenli olarak çavdar ekmeği tüketimi, hastalıkların ilerlemesini önler ve hatta iyileşmesine de yardımcı olur. Çavdar ekmeği genel olarak yalnızca çavdar unu ile yapılan bir ekmektir. 1 dilim çavdar ekmeği 259 kaloridir. Kesinlikle çok faydalıdır. Erken yaşta bu ekmeği tüketmeye başlarsanız, ileride ciddi hastalıklara yakalanma riskiniz azalır.
Tandır Ekmeği
Tandır ekmeği daha çok Orta Doğu’da ve Asya’da yaygındır ancak Türkiye’de de sık sık tüketilir. Bu ekmek çok doğaldır. Yani tamamen katkısız bir ekmek istiyorsanız kesinlikle tandır ekmeğini tercih etmelisiniz. Tandır ekmeği de tam buğday ekmeği gibi uzun süre tok tutar. Hemen bozulmaz. Tandır ekmeğini uzun süre saklayabilir ve tüketebilirsiniz. 1 dilim tandır ekmeği 169 kaloridir. Katkısız ve tamamen doğal bir ekmek olduğundan dolayı kalorisi düşüktür. Çorbalarla ve sulu yemeklerle birlikte afiyetle tüketebilirsiniz.
Baget Ekmeği
Fransız ekmeği olarak da bilinir. Görünüş olarak ince ve uzun bir ekmektir. Beyaz ekmektir. Kepeksizdir ve yapımında ekmek mayası kullanılır. 1 dilim baget ekmeği 289 kaloridir. Yüksek kalorili bir ekmektir ve çok sağlıklı olduğu söylenemez. Ancak oldukça lezzetlidir ve dikkatli tüketildiğinde size herhangi bir zarar vermez.
Yulaf Ekmeği
Yulaf ekmeği de uzmanların şiddetle tavsiye ettiği bir ekmek türüdür. İçerisinde tam buğday unu, su, tuz, maya ve yulaf bulunur. Yulaf ekmeği, kolesterol seviyesini önemli ölçüde düşürür. Kan şekeri seviyesini dengede tutar. Tansiyonu dengeler. Yüksek tansiyonu düşürür. Yulaf ekmeği bol bol çinko, demir, tiamin, beta-glukan, magnezyum içerir.
Bir Günde Ne Kadar Ekmek Tüketilmelidir?
Sağlıklı beslenmek için öncelikle hayatınızdan şeker, çikolata, tatlı ve pasta çeşitlerini çıkarmalısınız. Aynı zamanda tuz tüketiminizi de azaltmanız mantıklı olacaktır. Vücudunuzun ve beyninizin karbonhidrat ihtiyacını ekmek tüketerek karşılamalısınız. 1 günde en az 6 dilim ekmek tüketmelisiniz. En fazla ise 10 dilim ekmek yemelisiniz. Daha fazla ekmek tüketmeniz, sağlığınızın aleyhine olacaktır. Ekmek tercihinizi ekşi mayalı ekmek ya da tam buğday unlu ekmekten yana yapmalısınız. Genel olarak içeriğinde tam buğday unu barındıran ekmekler sağlığa daha yararlıdır. Beyaz ekmek de tüketebilirsiniz fakat 6-8 dilimi fazla geçmemeye çalışın.
Ekmek Neyle Tüketilmelidir?
Ekmeği sade tüketmek lezzetli olmaz. Ekmeği şu yiyeceklerle birlikte tüketebilirsiniz;
- Çorba çeşitleri
- Sulu yemekler
- Organik marmelat ve reçeller
- Kahvaltılık çemen ya da acuka
- Organik tereyağı
- Menemen
- Et ve tavuk yemekleri
Bunlar ekmekle birlikte tüketebileceğiniz yiyeceklerdir. Bunların haricinde bazen salatalarla da ekmek yenebilir.
Çorba Çeşitleri Ve Ekmek
Bir sofrada çorba varsa, ekmek de olmalıdır. Çorbanın içine ekmek ufalayarak yiyebilirsiniz. Ayrıca ekmeklerinizi önceden küp küp doğrayıp, fırında kıtır hale getirebilirsiniz. Böylece çorbayla birlikte kıtır ekmek yiyebilirsiniz. Kıtır ekmekle çorba gerçekten şahane bir ikilidir ve oldukça sağlıklıdır.
Sulu Yemekler
Taze fasulye, kuru fasulye, patlıcan yemeği ya da patates yemeği gibi yemeklerle birlikte de ekmek tüketmek son derece lezzetlidir. Ekmekle yemeklerin suyuna banabilirsiniz. Fakat sulu yemekler çok ekmek yedirdiği için dikkat etmelisiniz. Günlük tüketmeniz gereken dilim miktarını aşmamalısınız.
Organik Marmelat Ve Reçeller
Kahvaltılarda ve ara öğünlerde reçel çeşitleri çok sevilir. Ancak reçel ya da marmelat satın alırken çok dikkatli olmalısınız. Tamamen organik ve kaliteli markalar tercih etmelisiniz. İçerdiği şeker oranı ve hatta şeker türüne göre incelemelisiniz. Aksi takdirde vücudunuza çok zarar verebilirsiniz. Ekmeğinizin üzerine biraz tereyağı ve reçel sürerek tüketebilirsiniz.
Kahvaltılık Çemen Ve Acuka
Çemeni kendiniz de yapabilirsiniz. Dışarıdan alacaksanız gene organik olmasına özellikle dikkat etmelisiniz. Ekmeğin üzerine bir miktar çemen sürerek tüketebilirsiniz. Çemen ve acuka çeşitleri de çok lezzetlidir. Acılı ya da cevizli çemen çeşitleri vardır. Baharat oranı da markadan markaya değişir. Almadan önce içeriğini mutlaka okumalısınız.
Organik Tereyağı
Kahvaltıların ve yemeklerin vazgeçilmezi olan tereyağı da ekmekle oldukça uyumludur. Her şeyden önce tereyağının orijinal olmasına dikkat etmelisiniz. Bir tereyağı yağda erirken köpürüp göz göz olmuyorsa sahtedir. Tereyağı alacakken margarin almayın. Bilindik markalardan şaşmayın. Kahvaltıda tereyağını önceden yumuşatıp ekmeğinize sürebilir ya da bir tavada eritip ekmeğinizi banabilirsiniz.
Menemen
Taze domatesler, biberler ve yumurtalarla yapılan bir menemen, hiç kimsenin hayır diyemeyeceği bir lezzettir. Ekmek banarak menemen yemek, hemen hemen herkesin sevdiği bir şeydir. Menemenle birlikte tam ekmek bile tüketebilirsiniz. Bu yüzden yiyeceğiniz kadar ekmeği önceden dilimlemelisiniz. Örneğin 4 dilim ekmek koyup, menemenle birlikte sadece 4 dilim ekmek yemelisiniz.
Et Ve Tavuk Yemekleri
Fırında kuşbaşı et, körili tavuk, fırın tavuk gibi yemekler de ekmeğin yanına en çok yakışanlar arasındadır. Ayrıca köfte ekmek ve balık ekmek de çok lezzetli akşam yemeği fikirleri arasındadır. Fakat çok fazla ekmek tüketmemelisiniz. Ekmeğinizi her zaman önceden ayarlayın ve sadece ayarladığınız kadar tüketin.
Evde Ekmek Yapımı
Dışarıdan almak yerine kendi ekmeğinizi yapabilirsiniz. İhtiyacınız olan malzemeler arasında, kuru maya, toz şeker, tuz, ılık su ve un vardır. Öncelikle bir kaseye 2 su bardağı ılık su koyun. Bu suyun içerisine 2 yemek kaşığı maya ve 1 yemek kaşığı şekeri koyun. Karıştırın ve 10 dakika mayanın çözülmesi için bekleyin.
Başka bir kaba 4 su bardağı un ve üzerine 2 tatlı kaşığı tuz ekleyin. Unun ortasını açın ve çözülen mayayı bu çukura boşaltın. Hamuru yoğurun ve yoğurma işleminiz bitince hamurun üzerini bir bezle kapatıp yaklaşık 40 dakika bekleyin. Süre dolunca elinizi hafif ıslatın ve hamurun havasını alın. Tezgaha un serpip hamuru tekrar yoğurun ve iyice toparlayın. Sonra hamuru parçalara bölün. Ekmek şekli verin ve 230 derecede 25 dakika kadar pişirin. Siz de kendi ekmeğinizi yaparak daha sağlıklı beslenebilirsiniz.