Yumurta haşlanmadan evvel yıkanır mı, yıkanması ne kadar doğru?
Hemen hemen her sabah sağlıklı bir kahvaltı hazırlamak için masalarda tercih ettiğimiz yumurtalar hakkında aslında bilmediğimiz birçok bilgi olduğunu son zamanlarda öğreniyoruz. Özellikle sporcular tarafından sıkça tercih edilen ve çok miktarda yenilen yumurtaların en sağlıklı hali kuşkusuz haşlanmış olarak tüketilmesi ile elde edilir. Ancak son yıllarda araştırmalara konu olan bir durum ise haşlanan yumurtalar ile ilgili şaşırtıcı bir gerçeği ortaya koydu.
Yumurta Haşlanmadan Evvel Yıkanır Mı?
Yumurta haşlanmadan önce yıkanıp yıkanmaması konusu oldukça tartışmalı bir konudur. Bazı uzmanlara göre, yumurta kabuğu üzerinde bulunan koruyucu tabaka, yumurtayı mikroplardan ve dış etkenlerden koruma amacıyla bulunur. Bu sebeple, yumurtayı haşlama öncesinde yıkamak, bu koruyucu tabakanın zarar görmesine ve mikropların içeriye girmesine neden olabilir. Ancak bazı uzmanlar da, çiftliklerdeki hijyenik olmayan koşullarda yetiştirilen yumurtaların yıkanması gerektiğini belirtmektedir.
Sonuç olarak, yumurtayı haşlama öncesinde yıkamanın gerekliliği konusunda net bir görüş bulunmamaktadır. Yumurta tüketirken dikkatli olmak ve taze, güvenilir kaynaklardan temin etmek önemlidir.
Yumurta haşlanmadan önce yıkanır mı?
Haşlama, kızartma ve hatta bazı kültürlerde çiğ olarak bile tercih edilen yumurtaları hepimiz severek tüketsek de, yumurta tüketimi konusunda pek çoğumuzun yeni öğrendiği bir bilgi ortaya çıkarıldı. Suyun içerisinde haşladığımız ve kırarak tavada kızarttığımız yumurtaların bu gibi hazırlama evrelerine geçmeden önce yıkanması konusunda devam eden araştırmalar sonuca ulaştı ve şaşırtıcı bir gerçeği ortaya koydu.
Bilim uzmanları tarafından yapılan araştırmalar yumurta kabuğunda yer alan bir bakteri türü olan salmonella bakterisinin yumurtadan yemeklere bulaştığını ve bu bakterinin halk arasında tifo olarak bilinen hastalığa yol açtığını açıkladı. Salmonella virüsü ya da bakterisi olarak bilinen bu zararlı oluşum, yıkanmadan pişirilen yumurtalardan yemeklere geçiyor ve buradan da bünyemize girerek tifo hastalığı ile karşı karşıya kalmamıza neden oluyor. Bu nedenle yumurtaların pişirilmeden önce mutlaka ve mutlaka yıkanması gerekiyor. İyice yıkandıktan sonra pişirilen yumurtalarda bakteriden kurtulmuş oluyorsunuz. Aynı zamanda bu riski taşıyan bir başka durum ise yumurtaların pişirilmesinde ellerimizi kullandıktan sonra elimizi yıkamadan yemek yemek.
Yumurta Yıkamanın Faydaları
- Yumurta yıkama işlemi, dış kabukta bulunan kir, toz ve bakterilerin temizlenmesini sağlar.
- Yumurtaların üzerindeki doğal koruyucu tabaka, yıkama ile birlikte zarar görebilir ve temizlenmiş kabuk, mikroplara karşı daha savunmasız hale gelir.
- Yıkama işlemi, tazeliğini ve hijyenikliğini korumak için özellikle çiftliklerdeki hijyenik olmayan koşullarda yetiştirilen yumurtalar için önemlidir.
- Yumurta yıkama, tüketici sağlığını korumak ve gıda güvenliğini sağlamak amacıyla yapılmalıdır.
- Yumurtaları temizlemenin en iyi yolu, ılık su ve sabun kullanmak ve iyice durulayarak kurumaya bırakmaktır.
Yumurta pişirdikten sonra mutlaka ellerinizi yıkayın
Yumurtaların pişirilmesinde özellikle çiğ yumurtalar ile temas ettikten sonra ellerin yıkanması oldukça önemli. Yumurta kabuğunda bulunan salmonella bakterisine temas ettikten sonra ellerin yıkanmaması, ellerimize geçen bu bakterinin vücudumuza ağız yolu ile girmesine yol açıyor ve tifo hastalığı ile karşı karşıya kalmamıza neden oluyor. bu nedenle yumurta ile temas ettikten sonra ellerimizi mutlaka detayı bir şekilde yıkamamız gerekiyor.
Yumurtaları yıkamadan haşlamak
Asıl tehlike ise yıkanmadan haşlanan yumurtalarda. Yumurtaları yıkamadan kaynar suya attığınız takdirde, bakteri suya temas ediyor ve yumurtanın yeterince uzun süre kaynadıktan sonra çatlaması ile yumurta içerisine giriyor. Buradan da yine ağız yolu ile vücudumuza giren bakteri tifo hastalığını kaçınılmaz bir hale getiriyor.
Yumurtanın Kabuk Yapısı
Yumurtanın kabuk yapısı, kalsiyum karbonat ve organik madde içeren iki katmandan oluşur. İnce bir dış kabuk ve içteki kalın bir zar bulunur. Dış kabuk, yumurtanın koruyucu tabakasını oluştururken, iç zar ise kabuğun poroz yapısını kapatır. Bu yapısı sayesinde yumurta, dış etkilerden korunur ve mikropların içeri girmesi engellenir. Yumurtanın kabuk yapısı, tazelik ve hijyeniklik seviyesini korumada önemli bir rol oynar.
Açık bırakılan yumurtalarda da tehlike var
Dolaplarda ya da depolarda saklanan yumurtaların üzerinde film bandı bulunmaması da bakterinin yayılmasına yol açıyor. Hava ile temasa geçen bakteri buradan solunum yolu ile insan vücuduna giriyor ve yine hastalık riski ile karşı karşıya kalıyorsunuz. Bu durum dolaplarda saklanan yumurtalar için ise daha farklı. Dolaplarda tutulan ve saklanan yumurtalarda bulunan bakteriler diğer gıdalara etki etmeye başlıyor ve bu durumda aldığınız herhangi bir gıda nedeni ile hasta olma riskiniz artıyor. Bu nedenle yumurtaları saklarken streç film ya da poşet tercih etmek daha sağlıklı olacak.
Yumurta Yıkama Yöntemleri
Yumurta yıkamanın doğru yöntemleri vardır. İşte yumurta yıkama yöntemleri:
- Sıcak Su Yöntemi: Yumurtayı sıcak suyun altına tutarak hafifçe ovalamak, üzerindeki kirleri temizlemeye yardımcı olur. Ancak sıcak suyun içine yumurtayı batırmamak önemlidir.
- Fırça Yöntemi: Yumurta fırçası kullanarak yumurtanın dış kabuğunu nazikçe fırçalamak, kiri ve bakteriyel kalıntıları temizlemeye yardımcı olur.
- El Yöntemi: Yumurtayı elinizle hafifçe ovalayarak, üzerindeki kirleri ve lekeleri temizleyebilirsiniz. Ancak ellerinizi temiz tutmak ve antibakteriyel sabun kullanmak önemlidir.
Unutmayın, yumurtayı yıkarken kabuğun koruyucu tabakasını zarar vermeden temizlemeye özen göstermek önemlidir. Ayrıca, yıkanmış yumurtaların buzdolabında saklanması da hijyenik bir tüketim için önemlidir.
Tifo hastalığı nedir?
Yumurtada bulunan salmonella bakterisi nedeni ile karşı karşıya kalabileceğiniz tifo hastalığı, bakteriyel bir enfeksiyondur. Erken belirtileri kusma, ishal ve yüksek ateş olan tifo hastalığında erken teşhisin konulamaması ilerleyen dönemde ciddi sonuçlara sebebiyet verebilir. Genellikle etken mikroorganizma olarak karşımıza çıkan bakteri türü salmonella bakterisidir. Bu bakteri çeşidi insan vücuduna girdiğinde vücudun bağışıklık sistemine saldırmaya başlar ve bağışıklık sistemini zayıflatır. Zamanla bakteri çoğalmaya başlar ve bireyde tifo hastalığı görülür. Tifo hastalığı daha çok hijyen sorunu yaşanan yerlerde karşı karşıya kalınan bir hastalıktır. İçme suyundan ya da kontamine yiyeceklerden bulaşır. Tifo hastalığının belirtileri ise şu şekilde karşımıza çıkar:
- Düşük şekilde başlayan ge her geçen gün artan yüksek ateş
- Cilt dökülmesi
- Baş ağrısı
- Halsizlik
- Yorgunluk
- Kas ağrıları
- Aşırı terleme
- Kuru öksürük
- İştahsızlık ve ani kilo kaybı
- Artarak devam eden karın ağrısı
- Karın bölgesinde şişlik
- Zihin bulanıklığı
- Deliryum
- Yarı kapalı gözler ile hareketsiz şekilde yatma
Bu komplikasyonlara ek olarak bazı hastalarda ateş yükselmeye başladıktan sonra iki hafta içerisinde düşebilir. Bu durum iki haftanın sonunda tekrar ederse tifo hastalığının belirtisi olarak ele alınabilir. Bu gibi belirtilerin meydana gelmesi halinde en kısa sürede doktor muayenesinden geçmek ve mutlaka uzman görüşü almak gerekmektedir.
Tazeliği Koruma İpuçları
Yumurtaların tazeliğini korumak için dikkat edilmesi gereken bazı ipuçları vardır. İşte tazeliği koruma konusunda yardımcı olabilecek bazı yöntemler:
- Yumurtaları buzdolabında saklayın: Yumurtaları buzdolabının en alt rafında, original ambalajlarında saklamak en iyisidir. Buzdolabı sıcaklığı, yumurtaların tazeliğini korumaya yardımcı olur.
- Yumurtaları daima dik olarak saklayın: Yumurtaları dik şekilde saklamak, içindeki hava kabarcığının kapak noktasında kalmasını sağlayarak tazeliği korur.
- Yumurtaları çok uzun süre depolamayın: Yumurtaların raf ömrü üretim tarihinden itibaren 4-5 hafta kadardır. Uzun süre bekletilen yumurtaların tazeliği bozulabilir.
- Yumurtaları doğru süreyle haşlayın: Yumurtaları haşladıktan sonra hemen soğuk suya koyarak pişirme sürecini durdurun. Bu, yumurtaların daha uzun süre taze kalmasını sağlar.
Bu ipuçlarına uyarak yumurtalarınızın tazeliğini koruyabilir ve sağlıklı bir şekilde tüketebilirsiniz.