Beslenme

Bezelye saklarken bunlara nelere dikkat etmeli?

Sebze ve meyveleri mevsimi geçse bile hala tazesini tüketmek isteriz. Zamanı olmasa da bazı meyve ve sebzeleri tüketmek gibisi yok. Bezelyeler yaz mevsimindedir ama kış için hazırlık yapabilirsiniz. Mevsiminde yani bezelye zamanında bezelyeleri ayıklamaya başlar ve kışın saklamak için dolaplarda yerini alır. Garnitürlerin, sebzelerin yanında inanılmaz lezzet katan bezelyenin öncelikle ayıklanma sürecinden nasıl geçtiğine bir bakalım.

Kabuklarını iyice yıkayalım. Çamurdan arındıralım

Kabuklu şekilde satılan bezelyeleri ayıklamaya başlamadan önce bir kap dolu duyun içerisinde kabuklu halleriyle yıkayın. Kabuklar açılırken bezelyelere çamur bulaşmasın. Temizlediğiniz bezelyelerden birini elinize alıp sap kısmına değil uçlarında bastırarak açın. Bu sayede kabuğun daha kolay açılmasını sağlayacak ve bezelyeleri açarken ezilmesini engellemiş olacaksınız. Açılan bezelyeyi ortada ki çizgiden takip ederek açıp taneleri bir kaba koyabilirsiniz.

Ayıklanan bezelyeler bu yöntem ile saklama süresi kısalabilir

Bezelyeleri ayıkladıktan sonra sıra buzdolabına koymaya geldiğinde bunun için buzdolabı poşetine ya da kilitli hava almayan bir poşete pay edecek şekilde ayırın ve bezelyeleri içine yerleştirirken poşetin havasını alın ve poşetinizi kapatın. Ancak bu yöntem bezelyelerin uzun süre saklanmasını engeller. Belli bir süre sonra bezelye bir koku oluşmaya başlar ve bezelyenin rengi sararmaya başlar. Bu da bezelyenin besin değerini düşürür. Bu yüzden bezelyelerinizi koyarken şoklama yöntemi daha iyi bir yöntemdir. Bu yöntemle daha uzun bir şekilde bezelyelerinizi saklayabilirsiniz.

Bezelyeleri nasıl şoklarız?

Bunun için öncelikle ayıkladığımız bezelyeleri ayrı bir kaba alırız. Daha sonra bir tencerede su kaynatmaya başlarız. Su kaynamaya başlayınca tencerenin diğer yanına buz gibi soğuk bir su koyalım. Su kaynadıktan sonra kaynayan suyun içerisine ayıkladığımız bezelyeleri atarız ve 2 dakika kadar bezelyeleri burada bekletiriz. Beklettiğiniz bezelyeleri sularını süzerek tencerenin yanında bulunan soğuk suyun içine yerleştirin. Suyun ısınmamasına dikkat edin. İçine buz koymayı ihmal etmeyin. Daha sonra bu soğuk suyun içinde 2 dakika bekletin ve tekrar sudan süzerek bir kağıt havlu ya da bir kuru bezin üzerine bezelyeleri serin. Bezelyelerinizi çıkardığınızda çok canlı bir rengi olduğunu fark edeceksiniz. Bu bezelyenizin şoklandığını anlamına gelecek. Böylelikle besin değerleri düşmeyecek ve rengi solmayacak. Bezelyeleri 2 dakikadan fazla sıcak suda tutmayın. Aksi taktirde bezeleye taneleri aniden pişmeye başlayacağı için büzüşecektir ve bu dondurucuya koymak için iyi bir durum değil.

Bezelyelerinizin kurumasına özen gösterin. Hepsinin kurumasını bekleyin

Şoklanan bezelyelerin iyice kuruduğundan emin olun. Islak kalan bir bezeleye bile saklanma süresini kısaltacak ve  bezelyelerin birbirine yapışmasına neden olacaktır. Bezelyeleriniz kuruduktan sonra kilitli hava almayacak poşetlere birer porsiyon gelecek şekilde yerleştirin. Torbanın içinde hava kalmadığına emin olun gerekirse vakumlamanız önemli olacak kilitli poşetlerde hava kalmayacak şekilde ayarlamanız gerekecek. Vakumlama bezelyelerinizin daha uzun süre saklı kalmasını sağlayacaktır. Paketleme tarihinden itibaren bir yıl kadar güvenle saklayabilirsiniz.

Bezelyeleri mutlaka vakumlayın

Vakum makineniz yoksa eğer içine bezelye koyduğunuz poşetine ağzına bir pipet yerleştirin ve bağlayın. Bu pipetten fazla havayı alabilir böylece vakumlamış gibi bir etki oluşturabilirsiniz

Bezelye saklarken dikkat edilmesi gereken en önemli detay ise hava alıp almamasıdır. Hava alan bezelyeler dondurucuda uzun süre kalamaz ve hemen bozulmaya ve büzüşmeye başlar. Eğer normal bir poşete koyarken havasını almakta zorlanıyorsanız eğer kilitli poşet kullanmanız gerekir. Vakumlu poşetleri de piyasada bulabilirsiniz. Bezelye saklarken ister şoklama olsun ister başka  yöntem önemli olan bezelyelerin poşet içine koyarken nasıl vakumlandığıdır.

Yorum yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bunları da beğenebilirsin

Beslenme

Glüten neden zararlıdır ve hangi besinlerde bulunur? Dr. Ayşegül Çoruhlu anlattı

Glüten, buğday, arpa, çavdar gibi besin gruplarında bulunan bir proteindir. Bu protein, tahıl grubunun çoğu üyesinde bulunur ve vücuda zarar
Beslenme

Kekik çayının faydaları. Kekik çayı nasıl demlenir?

Dünya genelinde 2019 yılında çıkan ve yaklaşık olarak 2 yıla yakın süren covit-19 nedeniyle insanlar sağlıklı yaşamaya ve sağlıklı besinler