Pire ısırığı kaşıntısına ne iyi gelir, pirenin ısırdığı yer neden kaşınır?
Vücudumuz bazı durumlarda yan etkiler gösterebilir. Bizler farkında olmasak bile, vücudumuz ortaya koyduğu bu yan etkiler ile bir şeylerin yolunda gitmediğini bizlere anlatmaya çalışır. Bazen bir hastalığın bazen ise fiziksel bir travmanın sonucu olarak ortaya çıkan bu yan etkileri gördüğümüz zaman da kısa sürede uzman doktor muayenesinden geçmeli ve sorunun ne olduğunu öğrenerek doğru tedaviyi almalıyız. Bu gibi yan etkilerden biri olan pire ısırığı aşıntısına karşı uygulayabileceğiniz yöntemleri sizler için derledik.
Pire ısırığı neden kaşınır?
Pireler bizi ısırdıkları zaman bu ısırık ile birlikte bir tükürük salgılarlar. Vücudumuzun bağışıklık sistemi ise bu tükürüğün kana karışması halinde maddeyi alerjen olarak sınıflandırır ve kaydeder. Alerjene karşı ise vücudumuz histamin salgılar ve bu histamin maddesi ısırığın olduğu yere yönlendirir. Vücut ısırığın olduğu yeri histamin ile tedavi etme sürecine başladığı anda da ısırık izinin olduğu bölge şişer ve kaşınır. Yani pire ısırığı kaşıntısı aslında vücudumuza yabancı madde girdiğini ve vücudun da bu yabancı maddeye karşı alarma geçtiğini göstermektedir. Pire ısırığı kaşıntısında ilk olarak vücudu pirelerden temizlemek adına çalışmaya başlanması gerekmektedir.
Pir ısırığı kaşıntısına ne iyi gelir?
Pireler sizi ısırdığı zaman bu duruma karşı uygulanması gereken bazı yöntemler bulunuyor. İlk olarak uzman kontrolünden geçilmesi ve durumun pire olarak kesinleştirilmesi lazım. Alacağınız ilaçlar ya da yardımcı medikal ürünler işe yaramıyorsa ya da bu durumda kimyasal bir bileşen yerine daha doğal yöntemleri tercih etmek istiyorsanız, işte pire ısırığı kaşıntısına karşı kullanılabilecek bazı doğal yöntemler:
Aloe vera jeli
Aloe vera bitkisinin içerisinde yer alan jel, cilt bakım ürünlerinin hemen hemen hepsinde etken madde olarak kullanılmaktadır. Bunun nedeni ise aloe vera bitkisinin jelinin hem cildi temizleyen hem de rahatlatan bir yapısının olmasıdır. Aloe vera jelini pire ısırığı kaşıntısı olan bölgeye sürebilir ve bu şekilde kaşıntıyı rahatlatabilirsiniz. Ancak tercih edeceğiniz aloe vera jeli tamamen doğal olmalıdır.
Papatya çayı
Papatya çayı hazırlayarak da pire ısırığı kaşıntısını rahatlatabilir ve bu semptomu engelleyebilirsiniz. Papatyanın içerisinde hücrelerin rahatlamasını ve kasların gevşemesini sağlayan etken maddeler vardır. Bu bileşenler sayesinde papatya suyunun rahatlatma özelliğini kaşıntı üzerinde de kullanabilirsiniz. Papatya çayını hazırladıktan sonra papatya yapraklarını süzün ve çayın soğumasını bekleyin. Soğuyan çayı kaşıntı üzerine bir pamuk ile iyice yedirerek rahatlama sağlayabilirsiniz.
Bal sürmek
Bal da doğal bir anti mikrobiyal ve anti bakteriyel olduğundan pire ısırığı özellikle eğer enfeksiyon ile birlikte görülüyorsa bu durumda bal kullanılabilir. Pire ısırığı kaşıntısının olduğu noktaya bal sürebilir ve yaklaşık 30 dakika kadar bu bölgede bekletebilirsiniz. Daha sonra ise balı ılık su le yıkayarak çıkarabilirsiniz. Bu şekilde hem enfeksiyonları temizler hem de kaşıntı semptomundan kurtulabilirsiniz.
Soğuk kompres
Soğuk kompres kaşıntı durumlarında ilk olarak karşımıza çıkan yöntemlerden biridir. Özellikle dış kaynaklı yani sinek ısırığı ve pire ısırığı gibi durumlarda oluşan kaşıntı ve acı hislerine soğuk kompres ile müdahale edebilir ve hem acıyı hem de kaşıntı hissiyatını engelleyebilirsiniz. Bu yöntemi kullanmak için soğuk bir suyla ıslatılan bir bezi ısırılan bölgeye sürü ve bir süre bekletin. Suyun soğukluğunu sürekli işlemesi bir süre sonra ısırılan bölgede rahatlama sağlayacaktır.
Pire ısırığı kaşıntısı belirtileri nelerdir?
Dış kaynaklı kaşıntı sorunlarından olan ısırık kaşıntılarında sizi neyin ısırdığını bilmek karşıt bi tedavi oluşturmak için önemlidir. Bu noktada sivrisinek ya da pire gibi hayvanların her biri vücutta farklı etkilere neden olan ısırıklar gerçekleştirirler. Sizi ısıran hayvanın bir pire olduğundan emin olabilmeniz adına işte pire ısırığı kaşıntısını ortaya koyan belirtiler:
- Isırık etrafında şişlik
- Kırmızı hale şeklinde ısırık izleri
- Ciltte tahriş
- Mide bulantısı
- Ağız, dudak ve dilde şişme
- Göğüs bölgesinde ağrı
- Baş dönmesi
- Ateş yükselmesi
- Kırmızıya kayan görme
- Halsizlik