Hazır gıdaların zararları. Hangi hazır gıdalar tehlike arz ediyor?
Dünyanın sürekli gelişmesi ve küreselleşmesi sizce iyi bir şey mi? bu soruya genellikle insanların çok büyük bir kısmı evet cevabını vermektedir. Ancak durum hiç sanıldığı gibi değildir. Belli ölçülerde küreselleşmenin, gelişmenin pek çok avantajı olmuştur. Ancak bu gelişmelerle beraber gelen pek çok sorunda bulunmaktadır. Dünyanın sürekli değişmesi ve küreselleşmesi insanların çok büyük bir kısmının yaşam tarzını kökten değiştirmiştir. Özellikle beslenme konusunda insanların çoğu tamamen eski alışkanlıklarını bırakmış durumdadır. Değişen hayat, iş koşulları ve artan nüfus beraberinde pek çok soruna kapı aralamış durumdadır. Özellikle beslenme alanında çok ciddi bir değişim yaşayan insanların büyük bir kısmı hazır gıdalara yönelmiş durumdadır. Bu hazır gıdaların pek çok probleme yol açtığı yapılan araştırmalarla sabitlenmiştir. Ancak insanların çoğu bu hususu dikkate almamakta ve bu hazır ürünleri tüketerek hayatlarına devam etmektedirler. Bu hazır gıdaları kısaca şu şekilde özetleyebiliriz;
- Beyaz şekerler
- Dondurulmuş gıdalar
- Jelibonlar, şekerlemeler
- Margarin
- Tatlandırıcılar
- İşlenmiş etler
- Çok aşırı kızarmış gıdalar
- Hazır çorbalar
- Cipsler
- Sosisler
Bu ve buna benzer daha pek çok gıda ürünü masum gibi görünse de aslında çok büyük sorunlar teşkil etmektedir. İnsanların değişen hayat koşulları gereği yaşamın işine giren bu hazır gıdalar yediden yetmişe herkesin çok fazla kullandığı gıdalar arasındadır. Üstelik insanların pek çoğu bu gıdaların zararlarından bihaber yaşamaktadırlar. Yapılan araştırmalar ve toplanan verilerle son zamanların en çok tüketilen gıdaları bu hazır gıdalardır. Pek çoğumuzun küçükken illa kullanmış olduğu bu gıdalar günümüzde de çok fazla kullanılmaktadır. Dünya çapında sağlıksız gıdalar adı altında bu güne kadar sayısız araştırma yapılmış ve pek çok veri toplanmıştır. Bu analizler ışığında bazı gıdaların insan vücuduna ve sağlığına çok ciddi zararlar verdiği belirlenmiştir.
Bu hazır gıdalar genellikle gelişmiş ülkelerde ortaya çıkan ve sadece oralarda tüketilen gıdalardır. Gelişmemiş ülkelerin çoğu kıtlıkla uğraştığı için bu hazır ürünler genelde gelişmiş toplumlarda çok fazla karşılaşılan bir durumdur. Gelişmiş ülkelerin ölüm nedenlerine bakıldığında hazır gıdaların son yıllarda çok ciddi bir ivme kazandığını görmekteyiz. Bu ivme gelişmişlik düzeyiyle doğru orantıda artmaktadır. İnsanların çok fazla işinin olması, zamanı iyi kullanamama ve çok fazla mesai yapmaları beslenmede hızlanmayı gerektirmiştir. Özellikle fast food adı verilen yemeklerin çıkması hem insanları cezbetmiş hem de beslenme sorununu çözmüştür. Ancak durum sanıldığı gibi bu kadar basit ve masum değildir. Bu yiyeceklerin çok büyük bir kısmı çok aşırı hızarmış ve aşırı yağlı yemeklerdir. Bu gıdalar zamanla vücutta toksin maddeler (zararlı maddeler) olarak birikmekte ve sonucu ölüme kadar gitmektedir.
Vücudumuzda biriken bu toksin maddeler (zararlı maddeler) zamanla insan sağlığını çok ciddi şekilde tehdit etmeye ve hiç istenmeyen sonuçlara sebebiyet vermektedirler. Yapılan pek çok bilimsel araştırma bu gıdaların tüketilmemesi gerektiğini belirtse de maalesef ki insanların özellikle de gençlerin vazgeçmediği yiyecekler arasında yer almaktadır. Her bir gıdanın kendine göre zararı bulunmaktadır. Bu da vücudun tamamına sirayet edebilme ihtimalini kuvvetlendirmektedir. Özellikle kış aylarında hastalıkların artmasıyla beraber bu hazır gıdaların zararları kendini belli etse de hala çok fazla tüketilmekte ve her geçen gün daha da artmaktadır. Bunun en büyük sebeplerinden biriside hiç kuşkusuz sosyal medyadır. İnsanların çok büyük bir kesimi sosyal medya kullanmaktadır. Sosyal medyada görülen bu zararlı ürünler yavaş yavaş insanların bilinç dışına sokularak sanki çok iyi yiyecekler algısı oluşturmaktadırlar. Bilim adamları tüm gıdaların tek tek zararlarını ortaya çıkarmışlarıdır. Kısaca bakmak gerekirse;
Beyaz şekerin zararları;
Günümüzde en çok kullanılan ürünler arasında hiç şüphesiz beyaz şeker bulunmaktadır. Beyaz şeker özellikle çayların ve kahvelerin yanında sürekli servis edilen bir üründür. Ancak yapılan pek çok araştırmada beyaz şekerin hiçte masum olmadığı anlaşılmıştır. Beyaz şekerin en büyük zararlarından birisi obeziteyi tetiklemesidir. Ayrıca pek çok ruhsal sorunun oluşmasına zemin hazırlamaktadır. Bağışıklık sistemini bozmakta ve uyku problemlerine neden olmaktadır. Ayrıca kan şekerinin bozulmasına da sebebiyet verdiğinden vücudun genel olarak pek çok farklı bölgesinde birden fazla sorun oluşturmaktadır.
İşlenmiş etin zararları;
İşlenmiş etler, sucuklar, pastırmalar ve sosisler olmak üzere pek çok şarküteri ürünü çok büyük tehlikeler içermektedir. Son dönemlerde yapılan pek çok bilimsel araştırma neticesinde bu işlenmiş etlerde ne gibi problemlerin olduğu tespit edilmiştir. Özellikle sabahları kahvaltılarda çok fazla tüketilen bu ürünler çok fazla kimyasal madde içermektedir. Bu maddeler zamanla vücutta birikerek organların işlevlerini yapmamalarına ve hatta çok büyük hastalıklara sebebiyet vermektedirler. Bu durumdan kurtulmak için mümkün olduğunca bu ürünlerden uzak durmak gerekmektedir. İçeriğindeki maddeler, ilaçlar ve yapım aşamasında geçtiği işlemler nedeniyle adeta zehirli bir besin olan bu işlenmiş etlerin tüketilmemesi gerekmemektedir. Bu ürünlerin tüketimi neticesinde insan sağlığı çok ciddi şekilde zarar görmektedir. Öyle ki sonucu ölümle biten pek çok vaka görülmüştür. Özellikle küçük yaştaki çocukların gelişimlerini olumsuz yönde etkileyen bu zararlı maddelerden mümkün olduğunca uzak durmak gerekmektedir. Bunlar yerine doğal yollarla kendi yaptığınız ürünleri tüketebilirsiniz.
Cipslerin zararları;
Cipsler çok fazla kızardığı için ve rafine şeker içerdikleri için özellikle damar tıkanıklığına ve kalp rahatsızlıklarına neden olmaktadırlar. Bu ürünler çok fazla kızardığından tüm özelliklerinin kaybetmektedirler. Üstelik paketlenmeleri sırasında bozulmamaları için kullanılan ilaçlarda insan sağlığına çok fazla zarar vermektedir. Çok kızgın yağda piştiğinden çok büyük oranda kanserojen madde bulundurmaktadırlar. Bu ürünleri genellikle çocuklar çok fazla tükettiğinden gelişimlerini olumsuz etkilemektedir. Erken yaşlarda pek çok hastalığın oluşmasına neden olmaktadır. Özellikle küçük çocukların hiç tüketmemesi gerekmektedir. Çünkü yaşamın ilk yılları bedensel, zihinsel, psikomotor, duygusal gibi tüm gelişim alanları için kritik dönemi oluşturduğu için çocukların mutlaka bu zararlı gıdalardan uzak durması gerekmektedir. Beyin gelişimi yaşamın ilk 7 yılında yüzde doksana yakın tamamlandığı için çok dikkat etmek gerekmektedir. Erken yaşlarda damar tıkanıklıklarına, obeziteye ve pek çok sağlıksal problemlere yol açmaktadır.
Cipsler, beyaz şeker ve işlenmiş etler dışında sağlığa çok zararı dokunan sosisler, dondurulmuş gıdalar, tatlandırıcılar, margarin gibi pek çok gıda bulunmaktadır. Tüm bu gıdalar çok fazla kanserojen madde içermektedir. Raf ömürleri uzun olsun diye pek çok kimyasal madde içermektedirler. Bunların vücuda girmesi demek pek çok hastalığa davetiye demektir. Son zamanlarda bu ve buna benzer pek çok vaka görülmektedir. İnsanların çok büyük bir kısmı sosyal medyadan gördüklerini deneyimlemek istediklerinden hazır gıdalara, işlenmiş ve paketlenmiş bu zararlı ürünlere alıştıkları için son yılların en yüksek ölüm rakamlarına ulaşılmıştır. Ayrıca tıp literatürüne pek çok yeni hastalığın da girmesine neden olmuştur. Obezite, diyabet, kanser ve buna benzer pek çok hastalık bu zararlı gıdalar yüzünden son yılların en yüksek seviyelerine çıkmış durumdalar. Uzmanların tüm uyarılarına rağmen özellikle genç kesimlerin bu uyarıları pek dinlemediği gözlemlenmiştir. Bu zararlı gıdaların tüketim oranı gittikçe artmakta ve genişlemektedir. Bu durum ölüm oranlarını da çok ciddi şekilde etkilemiş görünmektedir. Öyle ki gıdadan dolayı ölenlerin sayısı her geçen gün daha da artmaktadır.