Beslenme

Dereotu neye iyi gelir? Dereotunun bilimsel olarak ispatlanmış faydaları

Dereotu başta ülkemiz olmak üzere pek çok dünya mutfağında yer alan bir yeşilliktir. Hoş ve baharatlı bir tadının olması onu çok özel kılmaktadır. Ancak onu özel kılan sadece bu iki özelliği değildir. Özellikle insan sağlığı için sağladığı faydalar onu daha da vazgeçilmez yapmaktadır. Dereotu genellikle yemeklerde ve salatalarda sıklıkla kullanılmaktadır. Kalori açısından bakıldığında çok düşük olduğu için nerdeyse tüm diyet listelerinde kendisine yer bulmaktadır. Dereotu özellikle Asya ve Avrupa mutfaklarında bolca kullanılmaktadır. Bazı yemeklerin lezzetini arttırmak için dereotu kullanılmaktadır. Genellikle balık yemeklerinde, soslarda ve patatesle çok iyi gitmektedir.

Dereotu maydanozgiller familyasına mensup bir bitkidir. Anavatanı ise Asya kıtasıdır. Ülkemiz sınırları içerisinde de yetişmektedir. Ülkemizde özellikle Marmara bölgesi ve Ege bölgesinde çok fazla yetişmekte ve kullanılmaktadır. Ortalama 2 ay kadar bir sürede büyüyüp hasat olgunluğuna gelen dereotu binlerce insanın ekmek kapısı durumundadır. Çünkü çok fazla satılmaktadır. Dereotu yüzyıllardır tıbbi amaçla tarihin her döneminde kullanılmış bir bitkidir. Özellikle ilaçların yapımında çok fazla kullanılmıştır. Dereotunun hem tohumları hem de yaprakları şifa olduğu için her ikisi de kullanılmaktadır. Dereotu yemeklerde bir bileşen görevi görmektedir. Rahatlatma ve tat arttırma işlevini görmektedir. Onun için yemeklerde de bol bol kullanılmaktadır.

Dereotu şifalı bir bitkidir. Çünkü geçmişten günümüze pek çok hastalığın tedavisinde sıklıkla kullanılmış bir bitkidir. Geçmişteki önemini yitirmeden günümüze kadar gelen dereotu, gelişen teknoloji sayesinde bilimsel araştırmalara konu olmuştur. Yapılan araştırmalar ve toplanan verilerle ne kadar şifalı olduğu ortaya çıkmıştır. Pek çok hasatlığa iyi geldiği için doğal bir ilaç görevi görmüştür. Kısaca faydalarına bacak olursak;

Dereotunun faydalar nelerdir?

  • Zayıflamaya yardımcıdır.
  • Lifli olduğu için karnı tok tutar.
  • Kabızlığı giderme özelliği vardır.
  • Uyku problemlerini çözmekte ve kaliteli uyumayı sağlamaktadır.
  • Sakinleştirici bir özelliğe sahiptir.
  • Kemik sağlığı ve gelişimi için çok önemli rol oynamaktadır.
  • Şeker hastalığına çok iyi gelmektedir.
  • Bağışıklık sistemini korumaktadır.
  • Enfeksiyonların oluşmasını önlemektedir.
  • Hıçkırığı yatıştırmaktadır.
  • İshale iyi gelmektedir.
  • Ağrıları azaltmakta ve dindirmektedir.
  • Ağız sağlığına iyi gelmektedir.
  • Öksürüklere iyi gelmektedir ve solunum yolunu temizlemektedir.
  • Kansere karşı vücudu korumaktadır.

Dereotu yüzyıllardır pek çok hasatlığın tedavisinde kullanılmış bir bitkidir. Özellikle insan sağlığı için çok önemlidir. Özellikle belli başlı hastalıkların tedavisi için birebirdir. Yapılan araştırmalarda bunu doğrular niteliktedir. Başta kanser olmak üzere pek çok hastalığa iyi gelmektedir. Lifli bir besin olduğu için karnı tok tutmaktadır. Karnı tok tuttuğu içinde kilo vermeyi hızlandırmaktadır. Kalorisi az olduğu için neredeyse tüm diyet listelerinde yer almaktadır. Sakinleştirici ve dinginleştirici bir özelliği olduğu için uyku problemlerini çözmektedir. Bu da kaliteli bir uykunun başlangıcı demektir. Ayrıca kemiklerin sağlığını ve gelişimini desteklediğinden özellikle küçük çocukların sıklıkla tüketmesi gerekmektedir. Bu ilerideki kemik erimelerinin önüne geçecekti. Pek çok hastalığa karşı savaşmakta ve insan sağlığını korumaktadır.

0 Yorum

  1. Avatar

    gizem

    Ekim 9, 2022

    Mücvere çok yakışır.

  2. Avatar

    mustafa

    Ekim 9, 2022

    Zevkler ve renkler tartışılmaz ama dereotlu poğaça gibisi yoktur.

Yorum yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bunları da beğenebilirsin

Beslenme

Akşam yemeği menüsü nasıl olmalıdır? Karbonhidratsız beslenme şart

Kilo vermenin kilit noktası olan akşam yemeğiyle ilgili, Dr. Ayşegül Çoruhlu altın değerinde bilgiler verdi. İşte akşam yemeğinin nasıl olması
Beslenme

Sarımsak ve balın inanılmaz faydaları. Sarımsağı balla yemenin faydaları nelerdir?

Sarımsak ve bal çok eski çağlardan beridir kullanılan iki üründür. Özellikle faydaları bakımından tıpta çok kullanılmışlardır. Sarımsak eski dönemlerde doğal