Hasta olmak istemiyor musunuz? Canan Karatay’dan özel tarif: Bunu için gerisine karışmayın
Yaz aylarının yerini kış aylarına bırakmasına son derece az bir zaman kalırken, mevsim geçişlerinde hasta olmamak ve daha güçlü bir bağışıklık sistemine sahip olmak isteyenler için Canan Karatay’ın sağlık deposu tarifiyle geldik. Düzenli tüketimini gerçekleştirdiğiniz zaman bağışıklık sisteminizi güçlendirirken aynı zamanda hastalıklara karşı büyük ölçüde savaş açmış olacaksınız. İşte Canan Karatay’ın müthiş sağlık karışımı…
Hasta olmak istemeyenler düzenli olarak içsin
Hastalıklara karşı dirençli olabilmek ve bağışıklık sistemini güçlendirmek için kişinin sağlıklı bir takım gıdaları tüketmesi gerekmektedir. İçeriğinde bulunan vitamin ve minerallerce zengin gıdaların tüketilmesi kişinin sağlıklı bir hayat içerisinde olmasına yardımcı olurken aynı zamanda, hastalıklara karşı da güçlenmesine yardımcı olmaktadır. Haberimizin bu bölümünde içeriğinde bulunana vitamin ve mineraller sayesinde kişinin sağlıklı ve güçlü bir yaşam sürmesine yardımcı olan Canan Karatay’ın meşhur tarifini paylaşacağız. Bu tarifi düzenli olarak tükettiğinizde tüm sağlık problemlerinize iyi gelirken aynı zamanda hastalıklara karşı da vücudunuzu hazırlamış oluyorsunuz.
Canan Karatay’ın tüm hastalıklarla mücadele etmesine yardımcı olan tarhanası sayesinde mevsim geçişlerinde de kışın hasta olmayacaksınız. Türk geleneğinin olmazsa olmaz lezzetlerinden bir tanesi olan tarhana çorbasını düzenli olarak tüketmeniz, tüm sağlık problemlerine karşı savaşçı bir vücudunuzun olmasına yardımcı olurken aynı zamanda bağışıklık sisteminiz büyük ölçüde güçlenecek. Lezzetiyle de son derece keyifli olan bu çorbanın tüm şifasından yararlanabilmek için Canan Karatay’ın tarifini denemeyi ihmal etmeyin. İşte Canan Karatay’ın meşhur tarhana tarifi…
Malzemeler;
- 1,5 kilo buğday unu
- 500 gr kuru soğan
- 500 gr kırmızıbiber
- 1 kilo domates
- 1 kilo süzme yoğurt
- 1 demet maydanoz
- 1 demet dereotu
- 1 demet reyhan
- 1 demet fesleğen
- 2 tatlı kaşığı kristal kaya tuzu
- 1 bağ tarhana otu (Ege yöresine ait)
Yapılışı;
İlk olarak soğanların kabuklarını soyduktan ve iyice yıkadıktan sonra soğan, domates ve biberleri güzelce doğrayalım. Bu noktada malzemelerin minik minik doğranması son derece önemlidir. Bu üç malzemeyi yıkadıktan ve doğrama işleminden sonra maydanoz, dereotu ve reyhanı da güzelce yıkayın ve minik minik doğrayın. Akabinde uygun bir tencerenin içerisine soğan, domates ve biberleri ilave edin. Ardından içerisine tarhana otunu da ilave ettikten sonra pişirme aşamasına geçebilirsiniz. Malzemeler uygun kıvama geldikten sonra tarhana otunu tencerenin içerisinden çıkarın. Tarhana otunun ardından ocağın altını kapatın ve harcı uygun yoğurma kabının içerisine alın. Yoğurma kabının içerisine un ve yoğurdu ilave edin. İki malzemeyi de ilave ettikten sonra tarhananızı bir miktar yoğurun. Yoğurma işleminin ardından hamurunuzun dinlenmesini sağlayın. Akabinde hamurun içerisine yeşillikleri ilave edin ve tekrar yoğurun. Yoğurma işleminden hemen sonra hamurunuzu tekrar dinlendirin. Tarhana hamurunuzun içerisine 5 gün boyunca bir çay bardağı su ilave ederek yoğurma işlemine devam edin. Her yoğurma işleminden sonra hamurun üzerine un serpmeyi ihmal etmeyin. Beşinci günün sonunda tarhana hamurunuzun ekşimiz olması gerekir. İki gün daha aynı işleme devam ettikten sonra, hamurunuzu tuzla tatlandırın.
Tarhananın besin değerleri şu şekildedir;
Besin Değeri | 100 gramda | 1 Porsiyon (250 g) | 100 gram için günlük % değer* |
Kalori | 60 kcal | 150 kcal | % 3.0 |
Karbonhidrat | 4.99 g | 12.0 g | % 1.7 |
Lif | 0.6 g | 1.4 g | % 2.2 |
Protein | 2.3 g | 5.8 g | % 4.6 |
Yağ | 3.3 g | 8.2 g | % 5.1 |
Kolesterol | 10.8 mg | 27.0 mg | % 3.6 |
A Vitamini | 44.2 IU | 110.4 IU | % 0.9 |
C Vitamini | 6.0 mg | 15.1 mg | % 10.1 |
Potasyum | 142.1 mg | 355.3 mg | % 4.1 |
Kalsiyum | 78.4 mg | 196.0 mg | % 7.8 |
Demir | 0.5 mg | 1.3 mg | % 2.8 |
Video: Ev Yapımı Tarhana Tarifi Günlerce Beklemek Yok Kolay Tarhana Nasıl Yapılır | Kışlık Hazırlıklar
https://www.youtube.com/watch?v=Oqe9U1tDOXU
Tatlandırma işleminden sonra tarhananızı kurutmaya başlayabilirsiniz. Serin ve kuru bir havada yere temiz bir bez serin ve tarhana hamurunuzdan küçük parçalar koparıp bu bezin üzerine koyun. Akabinde gün içerisinde hamur parçalarınızı ters yüz etmeyi ve küçültmeyi ihmal etmeyin. Bir iki gün içerisinde kuruma işleminin tamamlanmasının hemen ardından, tarhana hamurunuzu mutfak robotundan geçirin. Tarhananızın lezzetli bir formda olmasını sağlamak için toz haline getirmeyi deneyebilirsiniz.