Kaza orucunun niyeti nasıl yapılır?
Müslüman aleminin ibadetlerinden bir tanesi olan oruç ibadeti 11 ayın sultanı olarak lanse edilirken, pek çok vatandaş ramazan ayında oruç ibadetlerini yerine getirmektedirler. Oruç ibadetini yerine getiren vatandaşların yanı sıra, ibadetini bazı durumlarda yerine getiremeyen Müslümanlar tutamadıkları gün sayısı kadar sonradan kazalarını yerine getirmektedirler. Yazımızın bu bölümünde kaza orucunun niyetinin nasıl yapılması gerektiğine ve kaza orucunda dikkat edilmesi gereken tüm önemli hususları inceleme altına alacağız. İşte kaza orucuna dair bilinen, bilinmeyen pek çok bilgi…
Oruç nedir?
Oruç ramazan ayında tutulması gereken ve farz olan ibadetlerden bir tanesi olurken, orucun Müslüman alemi için önemi fazlasıyla büyüktür. Niyet edilmesinin ardından tan yerinin ağarmasına kadar hiçbir şekilde bir şey yenilmeden ve içilmeden uzak durularak gerçekleştirilen bir ibadettir. Oruç ibadeti hicretin ikinci yılında farz kılınırken, oruç ibadetini severek yerine getiren Müslümanların kıyamet gününde bağışlanacağına inanılmaktadır. Oruç ibadetinin maneviyatına erişerek, oruç ibadetinin yerine getirilmesi ibadetin çok daha kıymetli bir boyutta olmasına yardımcı olmaktadır.
Oruç niyeti nasıl yapılır?
Ramazan ayında oruç ibadetini yerine getirmek isteyen pek çok kişi bulunurken, oruç ibadetinde niyet içerisinde bulunurken söylenmesi gereken belli başlı sözler bulunmaktadır. Orucunuzu tutmak için uyandığınız sahurda “Niyet ettim Allah (c.c.) rızası için bugünkü Ramazan orucunu tutmaya” niyetiyle orucunuza bir başlangıç yapmış olacaksınız.
Oruç sebeplerine göre niyet nasıl edilir?
Oruç ibadetinizi yerine getirirken, niyet etmek önemli olan hususlar arasında yer almaktadır. Oruç ibadetini gerçekleştirmek için niyet etmeniz için belli başlı durumlar bulunmaktadır. Oruç sebebinize göre niyetinizi gerçekleştirirken şu noktalara dikkat edebilirsiniz;
Nafile oruç: Niyet ettim Allah (c.c.) rızası için nafile oruç tutmaya.
Kaza orucu: Niyet ettim Allah (c.c.) rızası için en son kazaya kalan Ramazan orucunun kazasını tutmaya.
Kefaret orucu: Niyet ettim Allah (c.c.) rızası için kefaret orucumu tutmaya.
Adak orucu: Niyet ettim Allah (c.c.) rızası için üzerime almış olduğum adak orucumu tutmaya.
Ramazan ve oruçla ilgili olan hadisler nelerdir?
- “Oruçlunun rahatlayacağı iki sevinç anı vardır; birisi iftar ettiği zaman, diğeri de orucunun sevabıyla Rabbine kavuştuğu andır.” (Buhari, Savm 9; Müslim, Sıyam 163)
- “Kim faziletine inanarak ve karşılığını Allah’ tan bekleyerek orucunu tutarsa geçmiş günahları bağışlanır.” (Buhari, İman 28, Savm 6)
- “Ramazan ayı girdiğinde cennet kapıları açılır, cehennem kapıları kapanır ve şeytanlar bağlanır.” (Buhari, Savm 5)
- “Nice oruç tutanlar vardır ki, orucundan kendisine kuru bir açlıktan başka bir şey kalmaz! Geceleri nice namaz (terâvih ve teheccüd) kılanlar vardır ki, namazlarından kendilerine kalan yalnız uykusuzluktur.”(İbn-i Mâce, Sıyâm, 21)
- “Ramazan ayında yapılan umre tam bir hac sayılır, yahut da benimle birlikte yapılmış bir haccın yerini tutar.” (Buhari, Umre 4)
- “Kim bir oruçluyu iftar ettirirse oruçlu kadar sevap kazanır. Oruçlunun sevabından da hiçbir şey eksilmez.” (Tirmizi, Savm 82)
- “Ramazan orucu farz, teravih namazı ise sünnettir. Bu ayda oruç tutup, gecelerini de ibadetle geçirenin günahları affolur.” (Nesai)
- “Ey iman edenler! Sizden öncekilere yazıldığı gibi, oruç size de yazıldı (farz kılındı). Umulur ki sakınırsınız.” (Bakara Suresi, 183. Ayet)
- “Oruç tutanın uykusu ibadet, susması tesbih, ameli kabul ve duası müstecab olur.” (Resulullah s.a.v)
- “Eğer sorulsa ki, neden ramazan ayının orucu bundan az veya fazla farz kılınmadı? Şöyle cevap verilir: Çünkü bu, zayıf ve güçlünün gücünün yettiği bir miktardır.” (İmam Rıza a.s)
- “Allah rızası için bir gün oruç tutan kimseyi Allah Teala bu bir günlük oruç sebebiyle cehennem ateşinden yetmiş yıl uzak tutar. (Buhari, Cihad 36; Müslim, Sıyam 167- 168)