Yaşam

Kira kontratı hangi durumlarda geçersiz sayılır?

Gayrimenkul sahibi ve kiracı arasında her iki tarafın da haklarını korumak amacı ile bir kira kontratı imzalanır. Kira kontratında kiracı ile ev sahibi arasında mevcut olan durumlar ve şartlar yer alır. Buna kiranın başlayacağı tarih, kira bedeli ve sözleşmenin süresi gibi her iki tarafı da ilgilendiren önemli bilgilere yer verilir. Kontratta yer alan bu bilgiler ek olarak kira kontratının feshedilme şartlarını da içinde bulundurur. Kira sözleşmesi feshi, bildirim yolu ve dava yolu olmak üzere iki şekilde yapılabilir. Peki, kira kontratı hangi durumlarda geçersiz sayılır? Kira kontratı feshi ile ilgili tüm bilgileri sizler için derledik.

Kira kontratı iptal edilir mi?

Kira kontratı gayrimenkullerin kiralanması durumunda yapılan bir işlem olarak öne çıkar. Kira kontratları da başka diğer kontratlar gibi birtakım zaruri durumlar nedeniyle iptal olabilir. Kira kontratlarının iptal olması için daire sahibi yerine başka birinin imza atması son derece geçerli bir sebeptir.

Kira sözleşmesi nasıl feshedilir?

Daire sahipleri, kiralamak istedikleri daire üzerinden kira kontratı yapmak durumundadır. Kiracı ve daire sahibi arasında gerçekleştirilen kira kontratı, bazı durumlarda geçersiz olabilmektedir. Daire sahipleri de kiracılar da herhangi bir mağduriyet yaşamamak adına kira kontratının hangi durumlarda geçersiz kılınacağını merak edip araştırıyorlar. Yasal bir belge niteliğinde olan kira kontratı, daire sahiplerinin yerine başka bir kişinin imza atması durumunda kesinlikle geçersiz sayılır.

Kira kontratının geçerli olabilmesi için ilk şart, daire sahibinin imza atmasıdır. Kira kontratını daire sahibi dışında başka birinin imzalaması da bu konuda ciddi bir probleme neden olur. Kira kontratında imza ile ilgili bir pürüz çıkması nedeniyle sözleşme iptal edilir.

Kiracıların böyle bir sorun yaşamamak adına mutlaka sözleşme esnasında kimin kontrata imza attığına dikkat etmesi gerekir. Kiracının da ev sahibinin de herhangi bir mağduriyet yaşamamak için bu duruma dikkat etmeleri elzemdir.

Bildirim yolu ile kira kontratının iptal edilmesi

6098 numaralı Türk Borçlar Kanunu’nun 347. maddesine göre belirli süreli kira kontratlarında kiracı, kontratın bitimine en az 15 gün kala yazılı bildirim yoluna başvurarak kira kontratını feshedebilir. Kiracı eğer bildirimde  bulunmaz ise kira kontratı 1 yıl süre ile yenilenir. Gayrimenkul sahibi, kontratın sona ermesini gerekçe göstererek kontratı feshedemez. Gayrimenkul sahibinin kira kontratını feshedebilmesi için kira kontratının üzerinden 10 yıl geçmiş olması gerekir. Gayrimenkul sahibinin kira kontratını feshetmesi için kontratın üzerinden 10 yıl geçmesini beklemesi gerekir.

Dava yolu ile kira kontratının iptal edilmesi 

Gayrimenkul sahibi, kiracı ya da gayrimenkulü yeni satın alan kişiden kaynaklanan nedenlere bağlı olarak dava açıp kira kontratını feshetmek mümkündür. 6098 numaralı Türk Borçlar Kanununun 350. maddesine göre gayrimenkul sahibinin konut ya da iş yeri olarak kullanacağına dair bir neden gösterilir ise sözleşme feshedilir.

Gayrimenkulü başka birinin satın alması durumunda ise evi kullanacak ise kira sözleşmesini feshedebilme hakkı bulunur. Gayrimenkulün yeni sahibi, evi satın alma tarihinden itibaren 1 ay içerisinde kiracıya bildirimde bulunmakla yükümlüdür.

Kiracı ise evi belirli bir tarihte boşaltacağını yazılı olarak beyan eder ancak bu tarih geldiği halde evi boşaltmaz ise gayrimenkul sahibi, kira sözleşmesini feshetmek amacı ile icraya başvurma hakkına sahiptir. Kiracının kirayı ödememesi durumunda ise gayrimenkul sahibi dava ile kira sözleşmesini fesih talebinde bulunabilir.

Kira sözleşmesinin olağanüstü sebepler ile feshi

Kira sözleşmesinin önemli sebeplerle olağanüstü feshi TBK m.331’de1 düzenlenmiştir. Bu maddeye göre;
“Taraflardan her biri, kira ilişkisinin devamını kendisi için çekilmez hâle getiren önemli sebeplerin varlığı durumunda, sözleşmeyi yasal fesih bildirim süresine uyarak her zaman feshedebilir. Hâkim, durum ve koşulları göz önünde tutarak, olağanüstü fesih bildiriminin parasal sonuçlarını karara bağlar.”

Yorum yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bunları da beğenebilirsin

Yaşam

10 saniyenin altında fark ederseniz dahisiniz. Baykuşların arasında gizlenen kedi nerede?

İnsan gözü yanılmalara müsait bir yapıdadır. Bunun nedeni ise beynimizin gördüklerini otomatik olarak tamamlama güdüsüdür. Bir fotoğraf yeterince kafa karıştırıcı
Yaşam

Karınca yumurtası yağı neden yasaklandı?

İstenmeyen tüyler yüzyıllardır kadınların başının derdi. İstenmeyen tüylerden kurtulmak için pek çok yol denenmiştir ancak bunlardan en etkili olan yollardan