Bilim

Mevsimler nasıl oluşur, mevsimlerin oluşması neye göre değişkenlik gösterir?

İlk okulda öğrendiğimiz konulardan bir tanesi olan mevsimlerin nasıl oluştuğu olurken, haberimizin bu bölümünde mevsimlerin nasıl oluştuğundan ve mevsimlerin oluşmasında meydana gelen değişimlerin neye dayanarak gerçekleştiğine değineceğiz. İşte genel kültür olarak da kesinlikle bilinmesi gereken konular arasında yer mevsimlerin nasıl oluştuğu ve detayları…

Mevsimler nasıl oluşur?

Dünya’nın Güneş’in etrafında dönmesiyle meydana gelmesiyle mevsimler oluşur. Dünya’nın Güneş’in etrafında mevsimlerin oluşması gerçekleşirken bu dönüşle birlikte havalar ısınır yahut soğur. Değişim sürecine giren Dünya, Güneş etrafında dönerken açılar oluşturmaktadır. Mevsimlerin oluşması Dünya’nın Güneş etrafında dönmesiyle meydana gelirken; ilkbahar, yaz, sonbahar, kış mevsimlerinin oluşmasını tetikleyen durum şu şekildedir;

  • Dünya’nın eksen etrafında oluşturduğu eğikliği aynı zamanda Güneş etrafındaki yıllık hareketi mevsimsel değişimlerin oluşmasını sağlamaktadır. Ortaya çıkan değişimler sonucunda da mevsimler oluşmaktadır.

Dünya Kuzey Yarım küre etrafında Eylül ayına kadar Güneş’e dönük olarak kalmaktadır. Bu durum itibarıyla da havalar çok daha sıcak olmaktadır. Yaşanan bu değişim 23 Eylül 21 Mart tarihleri arasında gerçekleşmektedir. 21 Mart’tan sonra mevsimlerdeki değişimler şu şekilde gerçekleşmektedir;

  • İlkbahar mevsimi: 21 Mart – 20 Haziran arası
  • Yaz mevsimi: 21 Haziran – 22 Eylül arası
  • Sonbahar mevsimi: 23 Eylül – 20 Aralık arası
  • Kış mevsimi: 21 Aralık – 20 Mart arası

Kış mevsimi nasıl oluşur?

Dört mevsimden bir tanesi olan kış mevsimi, kutup ve ılıman bölgelerin soğuk geçmesiyle bu ismi almıştır. Her yıl ilkbahardan önce, sonbahardan sonra gelen kış mevsimi, Kuzey Yarım Kürenin Güneş’ten uzaklaşması dolayısıyla oluşmaktadır. Dünya’nın pek çok bölgesinde kış mevsimi kar ve yağmurlarla dolu geçmektedir. Dış mevsiminin gelmesiyle günler kısalmaya ve gece uzamaya başlar. Bu durumda havanın geç aydınlanmasına ve günün çok erken kararmasına neden olmaktadır.

Yaz mevsimi nasıl oluşur?

Yaz mevsimi, Dünya’nın Güneş eksenine çok daha yakın bir mesafede olması dolayısıyla oluşmaktadır. Bu durum dolayısıyla da hava iyice sıcaklaşır ve insanlar Güneş’in tadını deniz de çıkarmaya başlamaktadır. 21 Haziran- 22 Eylül Kuzey Yarım Kürede en sıcak günlerin yaşandığı tarihlerdir. Yaz mevsiminde iklimin değişmesiyle beraber aynı zamanda meyveler ve sebzeler de değişir. Pek çok yaz meyvesi topraktan çıkıp sofralara gelmeye başlarken, kış meyve ve sebzeleri de bir sonraki kışa hazırlık yapar. Güneş ışınlarının oluşmasıyla birlikte insan sağlığını etkileyen en önemli durumlardan bir tanesi D vitaminin bu sezonda vücuda alınması fazlasıyla önemlidir.

İlkbahar mevsimi nasıl oluşur?

Kış ile yaz arasında ki mevsim olan ilkbahar, 21 Mart- 21 Haziran tarihleri arasında oluşurken Dünya’nın kış mevsiminden çıkıp Güneş’e çok daha yakınlaşmasıyla meydana gelmektedir. Bu tarihlerde Güneş ışınları Dünya’yı ısıtmaya ve ilkbahar mevsiminin oluşmasını sağlamaktadır. Bu mevsimde ağaçlar çiçek açmaya ve hava sıcaklıklarında büyük ölçüde değişimler oluşmaya başlamaktadır.

Sonbahar mevsimi nasıl oluşur?

Yaz sezonu sonrasında gelen mevsim sonbahar mevsimidir. Kışa hazırlık yapılmasını sağlayan sonbahar da sıcak havalar iyiden iyiye gitmeye ve yerine soğuk havaların oluşmasına neden olmaktadır. Sonbahar mevsiminde aynı zamanda geceler uzamaya, gündüzler ise kısalmaya başlamaktadır. Dünya, Güneş ekseni etrafından uzaklaşmaya başlaması dolayısıyla hava soğumaya ve sıcak hallerini yitirmeye neden olmaktadır. Sıcak halini yitiren hava ışınları da giderek soğumaya ve soğuk havaların başlangıcına zemin hazırlamaktadır. Dünya’nın Güneş ekseni etrafından uzaklaşması sonrasında oluşan kış mevsimlerinde de meyve ve sebzeler de değişmektedir.

Yorum yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bunları da beğenebilirsin

Bilim

Kedi neden hapşırır?

Sevimli dostlarımız çoğu zaman tüm keyfimizin yerine gelmesini sağlayan ve üzerimizde bulunan negatif enerjinin yok olmasını son derece ustalıkla gerçekleştirmektedirler.
Bilim

Kargalar kaç sene yaşar?

Kargaların 100 ya da 200 sene boyunca hayatta kaldıkları söyleniyor. Ancak bu durum çok da gerçek bir durum değil. Hatta