Neden esneriz? Esnememize sebep olan 7 neden
Esnemenin ne olduğunu bilmeyen yoktur. Hatta hayatta esnemeyen insan bile yoktur. İnsanın doğasında var olan bu durumun neden meydana geldiği ise merak edilmektedir. Birçok insan, neden esneriz? sorusunun cevabını merak etmektedir. Esneme konusunda yapılan oldukça çeşitli çalışmalar vardır.
Çünkü bilim adamları, insanların neden esnediğini tam olarak tespit etmeye çalışmışlardır. Esnemenin neden meydana geldiği konusunda ise çeşitli durumlar söz konusudur. Esnemek, vücudumuzda meydana gelen en ilginç olaylardandır.
Hatta esnemenin bulaşıcı olması da ayrı bir merak konusudur. Uzmanlar, esneme üzerinde oldukça sık durmaktadır. Esnemenin bilinmeyen yönlerini bulabilmek için sürekli incelemelerde bulunmaktadırlar.
1- Daha Fazla Oksijen Alabilmek İçin Esneriz
Bazı araştırmalara göre esnemenin nedenleri arasında fazla oksijen almak da vardır. İnsan vücudu ihtiyacı olan fazla oksijeni alabilmek esneme yöntemini kullanır. Esneme esnasında vücuda fazlaca oksijen girerken vücutta bulunan karbondioksit ise dışarı atılmaktadır.
Bu durum özellikle de kapalı ortamlarda çok sık meydana gelebilir. Çünkü kapalı ortamlarda insan sayısı fazla olduğunda karbondioksit miktarı yüksek olur. Bu durumda ise insan vücudu oksijene daha fazla ihtiyaç duyar.
2- Sıkkınlık, Yorgunluk Hallerinden Dolayı Esneriz
Sıkkınlık ve yorgunluk gibi durumlar esneme nedenlerinden sayılırlar. Bazı bilim adamlarının görüşüne göre insanlar canları sıkıldığında her zamankinden farklı olarak derin nefes alırlar. Bu esnada ise vücudumuz gerektiği kadar oksijen alamaz.
Çünkü nefes alıp-verme durumları yavaş hale gelmiştir. Sıkkınlık ve yorgunluğun kesin olarak esneme nedenleri arasında olduğunu söylemek doğru değildir. Çünkü bu durumun aksini belirten bazı durumlar söz konusudur.
3- Esneme Beynin Soğumasını Sağlar
Yapılan araştırmalarda esnemenin sıkkınlık ya da yorgunlukla bir alakası olmadığı düşüncesi ortaya çıkmıştır. Bu araştırmada esnemenin nedeni, beynin kendini soğutmasıdır. Beynin amacı kendini bu şekilde soğutmak ve doğru şekilde çalışmaktır. Bunun için de esneme durumunu meydana getirmektedir. Bir insanın beyni fazlaca ısındığı zaman beyin, buna önlem alır. Ve kendini hemen soğutmak ister. Soğuma için esnemenin meydana gelmesi, beyne hava girmesine yardım etmektedir.
4- Uykumuz Geldiğinde Esneriz
Birçok insan, esnemenin tek bir nedeni olduğunu düşünür. Bu neden ise uykunun gelmesidir. Genellikle uykusu gelen insanlar, esnemeye başlar. Bu sayede uykularının geldiğini anlarlar. Uykudan dolayı kaynaklanan esneme, başka insanlara da bulaşabilir. Hatta bazı insanlar kasten esneme hareketi yaparak karşısındaki kişinin uykusunu getirebilir.
5- Kalp Ritmi Anomalileri
Kalp ritmi anomalileri, esnemenin nedenleri arasında yer almaktadır. Bu tür durumlarda esnemenin yanı sıra bayılma gibi durumlar da söz konusu olmaktadır. Böyle bir durum yaşamanız halinde doktora giderek gerekli kontrolleri yaptırmanız gerekir. Kalp ritmi anomalilerinden dolayı kaynaklanan esneme, çok aşırı miktarda olur. Aşırı esneme durumları ise normal değildir.
6- Aort Diseksiyonu
Aortta meydana gelen bu durum da yine ciddiye alınacak bir tehlikedir. Aort diseksiyonu, esnemenin nedenlerinden sayılır. Çünkü bunu yaşayan insanlar aşırı bir esneme oluştuğu gözlemlenmiştir. Ancak aort diseksiyonu, esnemenin yanı sıra başka belirtileri de göstermektedir. Düzensiz nabız, zor nefes alma, göğüs ağrısı ve terleme gibi belirtiler var ise aort diseksiyonundan şüphe edebilirsiniz.
7- Vücut Isısında Ani Değişimlerin Olması
İnsan vücudu anlık olarak ısı değişimine maruz kalabilir. Bu maruz kalma hali, insanda esnemeye neden olmaktadır. Çok sıcak bir ortamdan soğuk bir ortama geçtiğinizde ya da tam tersi bir ısı değişimi yaşadığınızda esneme yaşayabilirsiniz.
Esnemenin Diğer Nedenleri Nelerdir?
Esnemenin tahmin edilen nedenleri yukarıda verilmiştir. Esneme üzerinde binlerce kez araştırma yapılmıştır. Ancak bu durumun en temel nedeni net olarak tespit edilememiştir. Yukarıda verilen nedenler dışında esnemeye neden olan başka durumlar da bulunmaktadır. Bu durumlar şunlardır:
- Nöbetler
- Stres
- İnme
- Kronik bronşit
- Günlük alışkanların değişmesi
- Çalışma saatlerinde meydana gelen değişimler
- Karaciğer yetmezliği
Bu gibi durumlar da yine esnemenin nedenleri arasında yer alıyor. Esnemek, bazen basit bir durum olmayabilir. Yani ciddi bir hastalığın habercisi olabilir. Eğer çok fazla esneme yaşıyorsanız, doktora gitmelisiniz.