Sakalların seyrek çıkma veya hiç çıkmama nedenleri nelerdir?
Sakal bir erkeğin asla vazgeçemeyeceği şeyler arasında yer almaktadır. Özellikle erkeklerin kişisel bakımları arasında çok büyük bir öneme sahip olan sakal psikolojik olarakta erkekleri çok fazla etkileyen bir unsurdur. Öyle ki yanlışlıkla ve ya kazayla sakalın kesilmesi bir erkeği çok fazla sıkıntıya düşürebilmektedir. Nitekim yapılan pek çok araştırmalarda da bu durum belirtilmiştir. Kendimi çok kötü hissediyorum ve ya kendini beğenmiyorum gibi pek çok ifade kullanılmaktadır. Psikolojik etkilerinin yanı sıra fiziksel etkileri de oldukça fazladır. Örneğin sakal bırakmanın en büyük avantajı ve faydası cilt kanserini önlemesidir. Özellikle yüz bölgesindeki pek çok yarayı kapatmakta ve cildin sürekli nemli kalmasını sağlamaktadır. Bu durum insan sağlığı açısından çok önemlilik arz etmektedir.
Sakalların önemi oldukça büyüktür. Nitekim tarihe batığımızda insanlar sakallarını soğuktan korunmak için ve yüzlerine gelebilecek herhangi bir darbeden korunmak için sakal uzatmışlardır. Yapılan pek çok arkeolojik kazılarda bu durum gözler önüne serilmiş durumadır. Sakallar bir erkeğin gücünü simgelediği için çok eski çağlardan günümüze kadar pek çok erkek sakallarına çok özenle bakmıştır. Bazı insanlar saçlarından çok sakallarıyla ilgilenmiş ve tüm dikkatini sakallarına vermiştir. Sakalların çok büyük faydaları da olduğundan bazı toplumlarda sakalların kesilmesi hiç hoş karşılanmamıştır. Hatta bazı gelenek ve göreneklerde sakallarını kesenlerin ölüme kadar giden uygulamalarla cezalandırıldıkları belirtilmektedir.
Bir erkeğin en önemli süsü nedir sorusuna pek çok insan sakal yanıtını vermiştir. Gerçekten de bir erkeğin en çok dikkat ettiği unsurlardan birisi de sakaldır. Öyle ki bazı erkekler saçından çok sakalına odaklanmaktadır. Kimileri ise saçlarını kazıtarak sadece sakallarıyla ilgilenmeyi tercih etmektedirler. Ancak durum sürekli böyle ilerlememektedir. Günümüzde sakalların moda olması pek çok erkeğin dikkatini çekmektedir. Her bölgede farklı şekillerde kesilen ve ya bırakılan sakallar erkeklere çok büyük bir özgüven vermektedir. Kendini daha iyi hissetmesini ve mutlu olmasını sağlamaktadır. Ancak pek çok nedenden ötürü bazı erkeklerde sakallar çok geç çıkmaktadır. Bazen de hiç çıkmamakta ve bu durum erkeklerin ruh sağlığını da çok ciddi bir şekilde etkilemektedir.
Sakalların seyrek çıkma ve ya hiç çıkmama nedenleri neler olabilir?
Erkeklerin çok büyük bir kısmı gür, uzun ve sağlıklı sakallara sahip olmak istemektedir. Özellikle son dönemlerde de sakalların çok fazla moda olması pek çok erkeğin dikkatini çekmiştir. Ancak bazı nedenlerden ötürü sakallar çok seyrek çıkmakta ve ya hiç çıkmamaktadır. Bu nedenlere baktığımızda karşımıza genellikle şunlar çıkmaktadır;
- Kalıtsal nedenler
- Çevresel nedenler
- Tüketilen besinler
- Kullanılan kimyasal ilaçlar
- Yoğun stres
Kalıtımsal özellikler;
Erkeklerde sakalların çıkmama ve ya seyrek çıkma nedenlerinin başında kalıtımsal özellikler ilk sırada yer almaktadır. Yapılan pek çok bilimsel araştırma neticesinde sakalların seyrekliği ve ya hiçbir şekilde çıkmamaları kalıtımla gelen genlerden olduğu tespit edilmiştir. Bu durum pek çok insanda görüldüğü için beraberinde bir sürü problemi ve sıkıntıyı da getirmiştir.
Çevresel nedenler;
Çevresel nedenler en az kalıtım kadar sakalların üzerinde etkisi olan bir kondur. Bulunulan coğrafyanın iklim yapısı, çevredeki uyarıcı maddelerin verdiği zararlar vs. pek çok etmen insan sağlığını çok ciddi bir şekilde etkilemektedir. Özellikle sakallar üzerinde etkisi çok fazla olan çevresel etmenler sakalların çok geç çıkmasına ve bazı durumlarda da hiç çıkmamasına neden olmaktadır. Örneğin çok sıcak ülkelerde yaşayan erkeler ile çok soğuk ve karasal bölgelerde yaşayan erkelerin sakalları birbirinden oldukça farklıdır. Soğuk bölgelerdeki kişilerin sakalları genellikle çok seyrek çıkmaktadır. Ancak sıcak iklimin hüküm sürdüğü bölgelerde erkekler ergenliğe de daha erken girdiğinden sakalları çok gür çıkmaktadır. Bu durum farklılıklar gösterse de genel olarak böyledir.
Tüketilen besinler;
Sakalların çıkmama durumlarında üçüncü sırada tüketilen besinler gelmektedir. Aslında tüketilen besinler sadece sakalları ilgilendiren bir konu değildir. Sakalların dışında vücudun genel yapısını ve sağlığını da çok ciddi bir şekilde ilgilendirmektedir. Özellikle son dönemlerde ortaya çıkan ve yediden yetmişe tüm insanların tükettiği fast food tarzı zararlı yemeklerin sık tüketilmesi pek çok hastalığı beraberinde getirmiştir. Zamanla vücudun pek çok yerine sorunların çıkmasına neden olan bu zararlı besinler sakalların çıkmamasını ve ya çok seyrek çıkmasına neden olmaktadır. Çünkü tüketilen gıdalar vücudumuzun her yerine dağıtılmakta ve tüm hücrelere gittiğinden pek çok yerde toksin maddenin (zararlı madde) birikmesine neden olmaktadır. Bu toksin maddeler yani zararlı maddeler de sakallar başta olmak üzere pek çok konuda insanlara sıkıntılar yaşatmaktadır. Nitekim yapılan araştırmalarda da bu görüş kuvvetli bir şekilde desteklenmiştir. Onun için pek çok uzman tüketilen gıdaların hijyenik olmasına ve sağlıklı olmasına dikkat edilmesi gerektiğini söylemektedir.
Kullanılan kimyasal ilaçlar;
Sakalları çıkmayan ve ya çok seyrek çıkan pek çok kişi son dönemlerde artan sakal losyonlarını kullanmaya başlamış durumdalar. Bu losyonlar tamamen kimyasallardan oluştuğu için pek çok hastalığı beraberinde getirmektedir. Ayrıca yüzde hiç istenmeyen tahrişlere, yaralanmalara, kızarıklıklara ve morarmalara bile neden olabilmektedirler. Bunun yanı sıra cilt kanserine de neden olabildiklerinden kesinlikle uzak durulması gereken bir durumdur. Pek çok bilimsel araştırma bu losyonların zamanla cilt kanserine neden olduklarını ispatlamıştır. Ayrıca kullanılan bu ilaçlar faydadan çok zarara da neden olabilmektedir. Her cilt yapısına uygun olmayan bu ilaçlar cildin tahriş olmasını ve var olan sakal köklerinin de yok olmasına neden olabilmektedir. Onun için mutlaka bu tarz uygulamalardan kaçınmak gerekmektedir.
Yoğun stres yaşamak;
Stres günümüzün en büyük psikolojik problemleri arasında yer almaktadır. İnsana verdiği psikolojik acılar fiziksel acıların bile önüne geçtiğinden pek çok hastalığın nedeni de strestir. Yapılan pek çok bilimsel araştırmaya göre stresin pek çok hastalığa kapı araladığı görülmektedir. Kansere kadar pek çok rahatsızlığın temel nedeni olan stres saç ve sakal sağlığını da çok ciddi bir şekilde etkilemektedir. Saçların dökülme nedenlerinin en başında yer alan stres sakalların da çıkmamasına ve ya çok seyrek çıkmasına neden olmaktadır. Bu durum pek çok insan daha da strese girmesini ve psikolojisinin bozulmasına neden olmaktadır. Ancak pek çok uzman bu durumdan kurtulmak için olabildiğince stresten kaçınılması gerektiğini belirtmektedir.
Sakalların çıkmaması pek çok erkek için hiç istenmeyen ve genellikle utanç duyulan bir durum gibi karşılanmaktadır. Ruh sağlığını da çok fazla etkileyen bu olay birden fazla probleme de neden olmaktadır. Örneğin sakalları çok seyrek ve ya hiç çıkmayan bir kişi çok aşırı strese, kaygıya ve depresyona girebilmektedir. Yapılan araştırmalarda da bu durum tespit edilmiştir. Genelde sakalların olmaması bir erkeğin depresyona girmesine ve özgüvenini yitirmesine neden olabilmektedir. Kedisiyle barışık olmayan bir kimse çevresiyle de iletişime geçmekten kaçındığı için genellikle asosyal bir kişiliğe sahip olmaktadır. Bu durumdan kurtulmak için yukarıda sayılan nedenlere çok dikkat edilmeli ve mutlaka aile hekimine gidilmelidir. Çünkü çoğu insan kendi kafasına göre hareket etmekte ve sakallarına faydadan çok zarar verebilmektedir. Onun için mutlaka bir doktor gözetiminde hareket edilmelidir.